A méhek miatt padlót foghat az egész mezőgazdaság

agrarszektor.hu
Hatalmas károkat okozhat az Agrya szerint, ha betiltanak egyes növényvédő szereket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár 20-40 százalékkal is csökkenhet a gabonafélék és az ipari növények terméshozama, ha az Európai Bizottság december elsejétől betiltja egyes rovarölő szerek használatát. A hivatalos indoklás szerint a korlátozásokkal a méheket védenék, de az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége úgy véli: pusztán vélelmezett veszélyről van szó, amelyet nem támasztanak alá tudományos és gyakorlati indokok.

December elsejétől betiltják az unióban az úgynevezett neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szereket, amelyeket ma vetőmagcsávázásra, illetve talaj- és állománykezelésre használnak elsősorban kukorica, repce, napraforgó, cukorrépa és kalászos kultúrákban. Magyarországon a csávázószeres felhasználásuk a kukorica-, a repce- és a napraforgó-területeken különös jelentőséggel bír, mivel mással nem helyettesíthetők.

Az Agrya szerint a korlátozó jogszabály bevezetésének hátterében olyan kutatói beszámolók állnak, amelyek a neonikotinoidok méhekre gyakorolt káros hatásáról írnak. Ugyanakkor a növénybe felszívódott hatóanyag káros hatásait gyakorlati tapasztalatok nem támasztják alá, ha a rovarölő szereket az előírásoknak megfelelően alkalmazzák.

Relatíve nálunk van a legtöbb méh, de alig pusztulnak

Az uniós tagállamok közül Magyarországon a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség. 2010-ben 1 millió, 2012-ben 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván. A hazai monitoring vizsgálatok ugyanakkor nem mutattak ki semmilyen káros hatást olyan méhcsaládokban, amelyek csávázással, illetve permetezéssel szabályosan kezelt növényállományokból gyűjtöttek. A méhpusztulások évente 150-200 ezer hazai méhcsaládot érintenek, ebből 5-10 ezer pusztulása hozható összefüggésbe nem megfelelően alkalmazott növényvédelmi technológiával. Ez az összes hazai méhcsalád 0,5-1 százalékát teszi ki.

Az Agrya szerint a rendeleti tiltás túlzó és elhamarkodott, mert az alkalmazható alternatív növényvédelmi lehetőségekkel kapcsolatban nem készült részletes hatástanulmány, illetve a tiltás gazdasági következményeinek elemzésével is adós maradt a rendeletalkotó. A probléma nagyságát jelzi, hogy Magyarországon évente több mint egymillió hektár kukorica-, napraforgó- és repceterületen vetnek olyan vetőmagokat, amelyeket neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerrel csáváztak. A kukorica egyik legveszélyesebb kártevője, az amerikai kukoricabogár ellen pedig nincs alternatív csávázószer. A napraforgó és repce csírakori kártevői elleni csávázásra sincs más megoldás, illetve a csávázást helyettesítő növényvédelmi eljárások nagyobb környezetterheléssel járnak és drágábbak is.

Hatalmas károkra lehet számítani

A tiltásokkal a magyar mezőgazdasági kibocsátás gerincét jelentő kukorica-, napraforgó- és repcetermelés biztonsága kerülhet veszélybe - állapítja meg az Agrya. A neonikotinoidos vetőmag-csávázási technológia elvesztése akár 20-40 százalékkal is csökkentheti a hozamokat, és a technológiai kár öt év alatt akár 17 milliárd euró veszteséget okozhat a mezőgazdaságban, illetve tágabb értelemben az Európai Unió gazdaságában. Eközben 50 ezer munkahely kerülhet veszélybe, ami Kelet-Európában különösen komoly hatásokkal járna.

A tervek szerint ráadásul csaknem valamennyi rovarölő, illetve sok gombaölő és gyomirtó szert kivonhatnak a forgalomból néhány éven belül, és emiatt az egész európai mezőgazdaság jövője foroghat kockán. Mindez az Agrya szerint annak nyomán történhet meg, hogy a növényvédő szerek kockázatát eleve ki akarják zárni azokban az esetekben is, ahol a kockázat csak feltételezett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?