Van élet a nagyüzemi élelmiszer-termelésen túl is

agrarszektor.hu
Máris módosítaná a kistermelői rendeletet az újonnan létrejött Kislépték.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A kis környezetterheléssel járó élelmiszertermelést népszerűsítené a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kislépték), amely a napokban alakult meg Debrecenben. A civil szervezetek által létrehozott szövetség máris módosítaná a kistermelői rendeletet.

Az új szervezet célja, hogy javuljanak a kisléptékű gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételei, mivel így a helyi termelés és kereskedelem erősíthető - derül ki a szövetség közleményéből. A szervezet a kis környezetterheléssel járó élelmiszertermelés és -feldolgozás, illetve kézműves termék-előállítás és -értékesítés segítésére fókuszál.

Szabadkai Andrea, a Kislépték megválasztott elnöke szerint az újonnan létrejött szövetség befolyásolni kívánja a jogszabályi környezetet, de a kézművesek társadalmi megbecsülésének javításáért és a fogyasztói tudatosság növeléséért is végzi szakmai, érdekképviseleti tevékenységét. Az alapító szervezetek között vannak többek között a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is. A szövetség tagjai és pártoló tagjai egyaránt lehetnek szervezetek és magánszemélyek.

Kőváriné dr. Bartha Ágnes, elnökségi tag kiemelte: "E szövetség létrejötte hiánypótló. A termelőkért folytatott jogszabályi akadálymentesítés, a szemléletformálás, ismeretátadás és a környezetkímélő termelés érdekében eddig eseti jelleggel végzett együttműködést az alapítók most rendszeresen, formális szervezet keretei között folytatják, hazai és nemzetközi szinten is - közölte Kőváriné dr. Bartha Ágnes elnökségi tag.

Mircz Nárcisz elnökségi tag szerint pedig fontos lenne a kistermelői rendelet további módosítása, hogy a gazdák együttműködve, egymás alapanyagát feldolgozva is értékesíthessenek saját előállítású terméket. Ezzel csökkenthető lenne az alapanyag termelők kiszolgáltatottsága a felvásárlói árak ingadozásának, és növelni lehetne a termék-előállítás hozzáadott értékét is.

NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. április 3. 13:28