Januártól átveszi a falugazdászokat az új agrárkamara

Nyolcmilliárdba kerül, de így is olcsóbb a NAK új gazdatámogató rendszere.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Januártól átveszi a falugazdászokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a megyei kormányhivataloktól - döntött a kormány. A NAK - saját eddigi kamarai tanácsadóira is építve - egységes, "egyablakos" gazdatámogató rendszert hoz létre, amelyet NEGTáR néven működtet majd. Nem tervezik, hogy a tanácsadók és a falugazdászok közül bárkit is elbocsátanának. Az új rendszer jövőre 8 milliárd forintba kerül, de a NAK szerint így is egymilliárddal olcsóbb lesz a széttagolt mostanihoz képest.

Az alapelv az, hogy megfogjuk a tagdíjat fizető agrárkamarai tagok kezét - fogalmazott az új tanácsadói hálózat kiépítése kapcsán Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke. Az új tanácsadói-szolgűltatói szisztéma a "Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Egységes Gazdatámogató Rendszer (NEGTáR)" elnevezést kapta, és öt pillérre - a tájékoztatásra, a szaktanácsadásra, a szakképzésre, a projektmenedzsmentre és az európai innovációs partnerségre - épül.

Szappanoperaszerű események a nádudvari KITE-nél
Szappanoperára hasonlítanak azok az események, amelyek a nádudvari KITE Zrt. felvásárlása körül zajlanak - utalt a fordulatos ügyre Győrffy Balázs. Mint ismert, az óriás agrárintegrátor tulajdonosai először az államnak ajánlották fel a céget, majd a Bige László nagyvállalkozóhoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt.-vel kötöttek szerződést, de végül a vállalatot Guba Sándor, KITE-középvezetőnek adták el, aki mögött a legtöbben az OTP Bank Nyrt.-t, illetve Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót sejtik. Győrffy Balázs szerint bármely érdekköré lesz is végül a KITE, komoly feladatai lehetnek a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH). A nádudvari cég ugyanis olyan "koncentrációt jelentő agrárpiaci szereplő", amelynek megvásárlása komoly versenykérdéseket vethet fel, ezért a GVH-állásfoglalása lehet a kulcskérdés az ügyben - fogalmazott az elnök.

A kormány a NAK-kal kötött júniusi együttműködési megállapodás múlt heti értékelésekor határozott arról, hogy az agrárgazdasági kamara januártól átveheti a falugazdászokat a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságaitól. A kormányhivatalok ma 489 falugazdászt foglalkoztatnak, de Győrffy Balázs szerint még nincs döntés arról, közülük mennyien lesznek a NAK alkalmazottai. Az biztosra vehető, hogy a falugazdászok mai hatósági-igazgatósági feladataik 90 százalékát hozzák majd magukkal. Néhány funkció azonban - például a kábítószer-ellőállításra alkalmas növénytermelés ellenőrzése - továbbra is állami feladat marad.

Az átvett falugazdászok a 202 fős jelenlegi agrárkamarai tanácsadóval kiegészülve egységes, egyablakos gazdatámogatói hálózatot alkotnak majd a NEGTáR-on belül. Az országos elnök szerint az új rendszer célja, hogy minden gazdálkodói problémára megoldást kínáljanak. A NAK legfontosabb és leginkább érzékelhető feladata a tanácsadás lesz 2014-ben - fogalmazott.

Az agrárgazdasági kamara nem tervezi, hogy a jelenlegi kamarai tanácsadók és a falugazdászok közül bárkit is elbocsátana. A szervezet nem a költségek lefaragására, hanem a szolgáltatási hatékonyság növelésére koncentrál, mivel eddig Magyarország a legdrágább agrártanácsadói rendszert működtette Európában. Az azonban még nem dőlt el, hogy az agrárkamarai tagok az új hálózat tagjait - az átvett falugazdászokat - konkrétan hol és milyen módokon érhetik majd el.

Jogsegélypályázatot írt ki a NAK
November 22-ig adhatják be pályázataikat az ügyvédek és ügyvédi irodák a NAK jogsegélypályázatára. A tender célja, hogy a kamarai tagok ingyenes jogi szolgáltatásokat kapjanak. Cserében viszont vállalniuk kell, hogy a tanácsadást nyújtó ügyvédeket bízzák meg, ha a jogi tanácsadások nyomán ügyeket indítanak. A NAK ugyanakkor meghatározta azt is, hogy a pályázaton kiválasztott ügyvédek a konkrét ügyekben milyen óradíjakért dolgozhatnak, összességében pedig "átlátható és nem drága" rendszert dolgozott ki.

A NEGTáR fenntartása 8 milliárd forintba kerül majd 2014-ben, amelyből a NAK egymilliárdot a tagdíjakból, 4 milliárdot uniós forrásokból, 3 milliárdot költségvetési támogatásból teremt elő. Győrffy Balázs szerint az új rendszer működtetése egymilliárd forintos megtakarítást hoz a büdzsének a széttagolt mai szisztéma finanszírozási kiadásaihoz képest. Ugyanakkor további 2-4 milliárd forintra lehet szükség az úgynevezett projektmenedzsmentre, amely a pályázatírást, -beadást és -követést foglalja magába. Az összeg nagysága attól függ, mennyi feladatot vesz át a NAK más szervezetektől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?