Honnan lesz 150 ezer új falusi munkahely?

agrarszektor.hu
Egyes helyeken nyolcvan százalékos a munkanélküliség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vannak olyan falvak, ahol 80 százalékos a munkanélküliség - állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az érdekképviselet ezért tízéves munkahelyteremtő programot szorgalmaz, amelyet a mezőgazdasági társas vállalkozásokra alapozna. A szervezet szerint mintegy 150 ezer új falusi munkahely jöhetne létre és 1500 milliárd forintos beruházás megvalósulhatna meg.

A magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy alacsony a foglalkoztatottság, nincs elég legális adót, járulékot fizető munkahely - állapítja meg közleményében a MOSZ. Ma Magyarországon 100 munkaképes lakosból nem éri el a 60 főt az akinek munkája van, adót és járulékot fizet. A falvakban ez a helyzet még drámaiabb. Nem ritka, hogy 100 munkaképes lakosból mindössze 20 főnek van munkahelye, legális megélhetése.

A probléma nem új keletű. De amíg a 80-as évek végén az akkori mezőgazdasági szövetkezetek keretében a melléktevékenységgel együtt közel 1 millió embernek adtak munkát, addig mára ez a szám 200 ezer főre csökkent.

Nem megy tőke a faluba

Az elmúlt 25 év azt is bebizonyította, hogy a falu gazdasági tevékenysége, népességmegtartó képessége zsugorodott és kívülről vállalkozásfejlesztő, munkahelyteremtő tőke nem érkezik a faluba.

Megoldás lehet, ha az állam és a helyi önkormányzatok aktív közreműködésével a helyben lévő, döntő részt mezőgazdasági vállalkozásokra alapozott munkahelyteremtő programokat dolgozunk ki. Tudomásul kell venni, hogy a mezőgazdasági társas-vállalkozások még mindig a falu legnagyobb legális foglalkoztatói, és több mint 100.000 család megélhetését biztosítják. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy a mezőgazdasági tevékenység önmagában nem képes a falu lakosságának a megélhetését biztosítani. A mezőgazdasági munkahelyek bővítésén túlmenően a helyi - alapvetően mezőgazdasági tőkére alapozott - mezőgazdasághoz kapcsolódó élelmiszeripari és kereskedelmi területeken, valamint az agrártermelésen kívüli munkahelyteremtő fejlesztési programokat kell kialakítani.

Tízéves programot javasolnak

A MOSZ a falu egyre gyorsuló leszakadásának megállítására, a falu lakosságának egyre növekvő kiszolgáltatottságának megállítására munkahelyteremtő, foglalkoztatást növelő 10 éves program meghirdetését javasolja. A program célja, a gazdasági tevékenységek bővítése, a helyi munkahelyteremtés, amelyet - alapvetően mezőgazdasági tőkére - zömükben a sok kistulajdonos együttműködésén alapuló mezőgazdasági társaságokra építünk. Ezek a gazdálkodó szervezetek már megfelelő vállalkozási és helyi ismeretekkel, vállalkozói infrastruktúrával rendelkeznek és garantálják, hogy a munka- és tőkejövedelem jelentős része a falvakban marad.

Az érdekképviselet által javasolt program kiterjed új, legális, mezőgazdasági munkahelyek teremtésére, a kertészeti-, az állattenyésztő-, és a mezőgazdasági eredetű ipari anyagokat előállító ágazatokra, a mezőgazdasághoz kapcsolódó tevékenységekre, a kereskedelemre, élelmiszer-feldolgozásra, a vízgazdálkodásra, öntözésfejlesztésre, a biomasszám alapuló energiatermelésre. Reális célként fogalmazhatók meg olyan programok is, amelyek nem kapcsolódnak a mezőgazdasághoz, de szervesen illeszkednek a falu gazdaságfejlesztéséhez. Ilyenek lehetnek a mezőgazdasági- és önkormányzati utak felújítása és karbantartása, a falusi épületenergetikai programok, a helyi szolgáltatások fejlesztése, a falusi turizmus és vendéglátás.

Mindenhonnan jöhetnének források

A programhoz szükséges források részben az uniós támogatások célirányos felhasználásával, részben megfelelő hitelprogramokkal valamint nem utolsó sorban a legális agrárvállalkozásoknál meglévő saját tőke és hitelfedezet révén biztosíthatók.

Ahhoz azonban, hogy a program megvalósuljon elkerülhetetlen, hogy ma a mezőgazdaság gerincét adó társas-vállalkozások jogbiztonságát garantálják, stabil, kiszámítható mezőgazdasági termelést folytathassanak, amelyhez elengedhetetlen a hosszútávon kiszámítható földhasználat, valamint olyan adó-, járulék-, támogatás- és foglalkoztatás politika, ami garantálja a hosszú távú befektetéseket. E vállalkozások már igazolták, hogy tudnak és akarnak tenni szűkebb környezetükért, faluért, hogy legálisan, átláthatóan gazdálkodnak, tevékenységük mozgatórugója nem rövid távú, kizárólag a mindenkori támogatások megszerzésére irányul, hanem hosszú távú befektetésekre, foglalkoztatásra, a hatékonyságra és versenyképességre alapozódnak.

Javulna a legális foglalkoztatás

A MOSZ számításai szerint 10 év alatt mintegy 150 ezer új falusi munkahely és ehhez kapcsolódóan mintegy 1500 milliárd forintos beruházás megvalósulására reálisan van esély. A mezőgazdasági társas vállalkozások erre képesek, ez fenntartható, legális adó- és járulékfizetést eredményező, kiszámítható foglalkoztatást eredményezne - derül ki a közleményből.

A szervezet álláspontja szerint a program jelentősen javítaná a falusi lakosság legális foglalkoztatását, életminőségét, hozzájárulna a nyugdíj- és egészségbiztosítás kiterjesztéséhez, segítené az ország fenntartható gazdasági növekedési pályára állítását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06