Lejárt a papíralapú agrárkár-bejelentések kora

agrarszektor.hu
Az agrárkár-enyhítési rendszerben az új, 2015. kárenyhítési évtől (2014. november 1-től)megváltozik a mezőgazdasági káresemények bejelentési módja. Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők a 2014. november 1-jén és az azt követően bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket - az eddig megszokott papír alapú kárbejelentés helyett - elektronikus úton jelenthetik be. Az elektronikus kárbejelentő felület az MVH honlapján az "Elektronikus ügyintézés" menüpont alatt érhető el az "MKR - Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer" elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2014. kárenyhítési évre vonatkozóan az október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos termelői kárbejelentéseket és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a fenti változás még nem érinti. Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szerv részére.

Az elmúlt napokban jellemzően belvíz-, felhőszakadás és viharkár fordult elő. A 15 napos bejelentési határidő a belvízkár esetén attól a naptól kezdődik, amikor károsodás az adott növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik, míg felhőszakadás és viharkár esetén a káresemény első alkalommal történő észlelésének a napjától. Fontos, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett, az agrárkár-megállapító szerv által igazolt mezőgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenés a 2014. évi kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként 2014. november 30-ig benyújtásra kerülhet.

Az FM sajtóközleményében továbbá felhívja a termelők figyelmét arra, hogy 2014. november 1-től új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Az "MKR - Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer" alkalmazás használatával díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítő is előállítható, amellyel egyszerűen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. A területösszesítő használata ugyan nem kötelező, de annak alkalmazásával jelentősen csökkenhet a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkérésével, megkötésével járó adminisztrációs teher. Az új területösszesítőt előállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelők a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?