Figyelmeztet a kamara: rengeteg pénzről mondanak le önként a magyar gazdák

Figyelmeztet a kamara: rengeteg pénzről mondanak le önként a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Időjárás tekintetében a 2019-es év sem kímélte a mezőgazdasági termelőket, sosem volt még példa arra, hogy egy szezonon belül minden időjárási kockázat előforduljon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint mindezek ellenére a kisebb gazdaságok jelentős többsége nem rendelkezik semmiféle biztosítással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK biztosításközvetítő falugazdászainak visszajelzése alapján elmondható, hogy az aszályos időszakot követően megnőtt a mezőgazdasági biztosítások után az érdeklődés, olvasható a kamara oldalán. A hosszan tartó csapadékhiányos időszakot aztán hetekig tartó esőzés váltotta fel, ami a kultúrák egy részének még időben érkezett, viszont volt olyan terület is, ahol az aszály okozta kárt a belvíz kártétele követte. Tovább rontotta a helyzetet, hogy július folyamán több igen jelentős vihar is volt, amelyek már nemcsak a kultúrnövényekben okoztak jelentős veszteséget, de a mezőgazdasági épületeket, a fóliasátrakat, az üvegházakat és az öntözőberendezéseket is megrongálták. A júliusi viharok okán az Agrárminisztérium a kárenyhítési rendszerben nem kezelt káreseményekre de minimis támogatás keretében nyújtott kárenyhítést.

Kép forrása: Getty Images

Az igényének benyújtására október folyamán volt lehetőségük a gazdáknak. A kamara azt tapasztalta, hogy bár az esetek nagy többségében a gazdáknak lett volna lehetősége biztosítani a termeléshöz szükséges berendezéseket, de csak nagyon kevesen élnek a biztosítók által nyújtott pénzügyi védelemmel. A NAK szerint a 100 hektárnál kisebb gazdaságok jelentős többsége semmiféle biztosítással nem rendelkezik. Ami azért rossz hír, mivel az állami kárenyhítési alapból csupán a kárenyhítési összeg 50%-át kaphatják meg azok a termelők, akiknek nincs növénybiztosításuk.

A kamara fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a mezőgazdasági kockázatkezelés két pillérből áll. A kárenyhítési alapból és a növénybiztosításból. Utóbbira a gazdák akár 70%-os díjtámogatást is igényelhetnek. Hatékony védelmet csak a két pillér együttes alkalmazása jelenthet az időjárási kockázatok káros anyagi következményei ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?