Nyárra ígéri Lázár az első pályázatokat

agrarszektor.hu
Nyáron jelenhetnek meg az első pályáztatok az új agrár-vidékfejlesztési programban - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Brüsszellel folytatott egyeztetések várhatóan májusban zárulnak le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Várhatóan májusig lezárulnak a Brüsszellel folytatott egyeztetések az új agrár-vidékfejlesztési programról, és az elfogadás után nyáron megjelenhetnek az első pályázatok is - közölte Lázár János egy hétvégi hódmezővásárhelyi gazdafórumon. A program nem nagyüzemi, hanem kis- és középvállalkozás párti lesz, és a tervek szerint az első két évben a források 80 százalékát lebonyolítják pályáztatással.

Kizárják a finánctőkét, hogy ne adósítsa el a gazdákat
A következő időszakban a Takarékszövetkezetek és a Takarékbank jelenti majd az állam részéről a Magyar Fejlesztési Bankkal megtámogatva az agrár-hitelezés eszközét. "A hazai és nemzetközi finánctőkétől szakszerűen fogjuk elzárni annak lehetőségét, hogy pénzügyi eszközökkel eladósítsa a magyar gazdákat" - hangoztatta Lázár János.


Lázár János az MTI szerint komoly kérdésnek nevezte a monopóliumokat. Ugyanis bármilyen, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban lévő monopólium már rövid távon is súlyos veszélyt jelent minden kis- és közepes magyar gazda számára. Egy település biztonsága és jövője azonban az életképes és biztonságosan működő kis- és középvállalkozásoktól függ. Ennek támogatására megváltozik az agrártámogatási rendszer és háttérbe szorulnak a nagy gazdaságok - fogalmazott.

A miniszter a pályázóbarát új struktúra mellett a gazdálkodók részéről is változtatást látott szükségesnek: az ötlet, kezdeményezés, készség és képesség elengedhetetlenül szükséges lesz a források elnyeréséhez. "Aki támogatáshoz akar jutni, aki fejleszteni akar, aki versenyképes akar maradni a következő időszakban, annak gondolkodnia kell nem csak a földalapú támogatással jövőben is megtámogatott növénytermesztésben, hanem más jellegű tevékenységben is" - mondta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?