Úgy tettek, mintha a sajátjuk lenne - Így lopták el a kukoricát

agrarszektor.hu
Bűnösnek találták azt a négy vádlottat, akik 2007-ben csaknem 400 millió forint értékű intervenciós kukoricát értékesítettek. A sikkasztásért, pénzmosásért, közokirathamisításért és csalásért elítélt személyek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerződött partnereként tároltak 10 900 tonnányi gabonát, amelyből 10 500 tonna eltűnt. A hivatal tulajdonában lévő gabonát sajátként értékesítették.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2006-ban kötött határozatlan idejű raktározási szerződéseket az elsőrendű vádlott, G. Gábor az MVH hajdú-bihari kirendeltségével - nyilatkozta Fórizs Ildikó, a Táblabíróság szóvivője az MTI-nek. Egy debreceni raktárban 3500 tonna, két nyíradonyi tárolóban 2800 és 1900 tonna, egy polgári raktárban pedig 2700 tonna intervenciós kukoricát raktároztak be. G. Gábor a betárolt intervenciós kukoricával a sajátjaként rendelkezett, a többiek pedig segítséget nyújtottak az értékesítésben. Az intervenciós gabonát egy nagykanizsai cég fiktív számláival adták el 2007. május-júniusában. A vevők - egy budapesti és egy budakeszi gabonakereskedő - nem tudtak arról, hogy az általuk megvásárolt kukorica az MVH tulajdonát képezi.

Csaknem négyszázmilliót kellene visszafizetniük

Az elsőrendű vádlott négy év börtönbüntetést és 52 millió forintos vagyonelkobzást, míg a harmadrendű vádlott egy év hat hónap börtönbüntetést kapott, amelyet négy év próbaidőre felfüggesztettek. A negyedrendű vádlott két év hat hónap börtönt kapott valamint 3,2 millió forint vagyonelkobzással sújtották. A jogerős ítélet szerint az első-, harmad- és negyedrendű vádlott köteles az MVH-nak 394,5 millió forintot és annak kamatait, valamint az államnak 1,5 millió forint illetéket fizetni. A másodrendű vádlott egy év próbára bocsátását az ítélőtábla helybenhagyta - emelte ki a szóvívő.

Az ügy előzményeként az MVH 2007. június 5-én tartott ellenőrzést a raktárakban. Megállapították, hogy a debreceni raktárból 128, a polgáriból 97,6, az egyik nyíradonyiból pedig 101,6 millió forint értékű kukorica eltűnt. Néhány nappal később a másik nyíradonyi tározót is ellenőrizték, ott az 1900 tonnából 360 tonnányi - eladhatatlan minőségű - termény maradt, míg az eltűnt kukorica értéke csaknem 56 millió forintot tett ki. Összesen egyébként 383,4 millió forint értékű kukorica hiányzott.

Alibi szerződések

Az első- és a másodrendű vádlott, alibiként két ukrán állampolgárnak valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel értékesítette céges üzletrészét. A kukorica eladásából származó bevételből G. Gábor életbiztosítási szerződéseket is kötött, összesen 45 millió forint értékben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06