Jól kibabráltak velük: csalásra kényszerülhetnek a kiszolgáltatott gazdák

agrarszektor.hu
Több közfoglalkoztatott is visszaél az idénymunkával és csak akkor vállalja el azt, ha közben megtarthatja státuszát a közmunkaprogramban, illetve ha felveheti a közmunkabért is - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A gazdák így gyakran kényszerülnek arra, hogy ne a munkát végző személyt jelentsék be a hatóságoknál, azonban ha kiderül a visszaélés, a felelősség mindkét érintettet terheli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közfoglalkoztatottak közül többen is visszaélhetnek az idénymunkával - emelte ki Győrffy Balázs a NAK elnöke. A többségük ugyanis csak akkor vállalják el azt, ha közben megtarthatják státuszukat a közmunkaprogramban, valamint ha felvehetik a közmunkabért is. Az agrárkamara elnöke viszont úgy véli, hogy a közfoglalkoztatottak kizárólag akkor végezhetnek idénymunkát, ha 90 napra fizetés nélküli szabadságra mennek.

Győrffy Balázs szerint - a jelentős kézimunka igény miatt - a gazdák kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek és rákényszerülhetnek arra, hogy ne a munkát végző személyt jelentsék be a hatóságoknál. Ezért, ha kiderül a visszaélés mindkét érintetett terheli a felelősség.

Az idénymunkával havi szinten 20-30 ezer forinttal többet lehet keresni, mint közfoglalkoztatottként. Az időjárás azonban jelentős kockázatot jelent, mivel esőben például - a munka hiányában - juttatást sem kapnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?