Készülhetnek a bankok: ügyféldömping jön

agrarszektor.hu
Tízből hat agrárvállalkozás tervez beruházást a közeljövőben, és többségük még a Növekedési Hitelprogramból (NHP) is részesedne, amelyet 2016-tól fokozatosan kivezet a piacról a jegybank - derül ki az Erste Bank felméréséből. A vállalkozások harmada már a következő hónapokban igényelné a hitelt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárvállalkozások 60 százaléka tervez beruházást a közeljövőben, csaknem 34 százalékuk már a következő hónapban banki hiteligényléssel számol - állapította meg az Erste Bank felmérése, amely a mezőgazdasági szereplők fejlesztési terveit térképezte fel. A 200 agrárcég megkérdezésével készült kutatásból kiderül: a szereplők 52 százaléka a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjával is számol fejlesztési tervei megvalósításakor.

Utóbbi érdeklődésben szerepet játszhat az is, hogy a jegybank 2016-tól fokozatosan kivezeti a növekedési hitelprogramot - áll a pénzintézet közleményében. A hitelprogram csaknem két éve nyújt olcsó forrást a hazai gazdaság szereplőinek, a kezdeményezés során rossz hitelek kiváltására és fejlesztésekre, beruházásokra egyaránt rendelkezésre állt a bankoknál több százmilliárdnyi friss jegybanki tőke. A program várható kivezetése, az alacsony kamatkörnyezet és a magyar gazdaság legfrissebb makroadatai vélhetően együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a fejlesztéseknél a cégek - így az agrárszereplők is - számolnak az NHP bevonásának lehetőségével is.

A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg: míg például Tolna megyében minden válaszadó tervez valamilyen fejlesztést, az ebből a szempontból leggyengébbnek számító Heves megyében ennél jóval kedvezőtlenebb az arány. Régiós szinten a nyugati országrész a lelkesebb, az agrárvállalkozások beruházási kedve a Dunántúlon nagyobb. A nyugat-dunántúli és a közép-dunántúli régióban a megkérdezettek többsége válaszolt úgy, hogy rövid időn belül beruházásba kezd. Itt Győr-Moson-Sopron és Fejér megye a legélénkebb beruházási szereplő, előbbiben 77, utóbbiban 67 százalék tervez fejlesztést. A dél-dunántúli régió fejlesztési potenciálja egyenletesen erősnek számít, ám a keleti országrészben némileg lanyhább, bár az észak-alföldi régióban még így is erős közepesnek mondható a beruházási kedv.

Csökkenő mezőgazdasági árszintek
Az agráriumban az elmúlt években először a növénytermesztésben, majd az állattartásban alakultak ki olyan felvásárlási árak, amelyekkel a mezőgazdasági szereplők már jelentős pénzügyi eredményeket értek el. Az utóbbi időben ugyanakkor ezek az árszintek sokat csökkentek, miközben az input anyagok árai növekedtek. Az agárolló időszakos nyílása még fontosabbá teszi a gazdálkodók számára a hatékonyságjavító beruházásokat.

Az Erste Bank jelentős szerepet kíván játszani az ágazat finanszírozásában - mondta a felmérés kapcsán Kálmán László, a pénzintézet kis- és középvállalati igazgatója. Az agrárium perspektivikus ágazat, ráadásul a mezőgazdaság finanszírozásában a kockázati költségek alacsonyabbak más ágazatokkal összehasonlítva, ezért az Erste Bank is jelentős energiát fektet agrárkompetencia-központjának fejlesztésére - tette hozzá a közlemény szerint az igazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?