Forradalmi lehetőségek - Fókuszban a Horizont 2020

agrarszektor.hu
Az élelmiszertermelés és az innováció nagy lehetőséget teremthet Magyarországnak a jövőben - jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az FM, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közös konferenciáján. A 77. Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megrendezett esemény középpontjában az unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó, Horizont 2020 program állt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai kutatás-fejlesztési potenciált és a bio-alapú gazdaság modelljét mutatták be az FM, a NAIK és az AKI közös agrár-kutatási konferenciáján. A 77. OMÉK alkalmából rendezett esemény elsősorban a Horizont 2020 programmal és annak kihívásaival foglalkozott. A Horizont 2020 az Európai Unió 2014-2020 közötti fejlesztési és innovációs politikáját határozza meg, célja Európa versenyképességének növelése. A program összesen 79 milliárd eurós keretet irányoz elő a résztvevő tagállamoknak.

Hazánkban 2014 januárja óta nem volt példa arra, hogy a magyar agrár kutatóhelyek közös irányítás alatt tevékenykedjenek - mutatott rá Jenes Barnabás, a NAIK főigazgatója. Szerinte ezzel eddig nem tapasztalt mértékben segíthetjük egymást, ez pedig kiemelkedő lehetőséget teremt a magyar innovációknak. Mivel a Horizont 2020 programmal közvetlenül Brüsszelből nyerhetők el a pályázati források, a keretből minden tagállam annyit hasznosít, amennyit tud.

Az Európai Bizottság 2012-ben indította útjára a ,,Fejlesztés a fenntartható növekedésért: Bio-gazdaság Európának stratégiát". A cselekvési terv és a stratégia együttes célja egy innovatív és versenyképes társadalom kialakítása az élelmiszerbiztonság és a megújuló energiaforrások fenntartható használatával - emelte ki Lehoczky Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóközpontjának igazgatója.

Kovács Barna, a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság vezetője hozzátette: a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezért a kutatástól kezdve a piaci hasznosításon át az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt. A Horizont 2020 pályázatok elbírálásánál a magas minőség, a jól menedzselt konzorcium, valamint az uniós szinten is mérhető hatás számít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?