Csányi Sándor az OTP-től vett nagyon fontos részvényeket

agrarszektor.hu
Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató idén alapított három agrárcégének értékesítette az OTP Bank a legnagyobb agrárintegrátori vállalatnak számító nádudvari KITE Zrt. 46,69 százalékos közvetett kisebbségi tulajdoni hányadát. Így lényegében Csányi Sándor vált a KITE Zrt. egyedüli tulajdonosává, mivel cégei révén a többségi pakettet már az ősszel megvásárolta Guba Sándor addigi tulajdonostól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárintegrátor Kft.-nek, az Agrárspektrum Kft.-nek és az Agrochain Kft.-nek értékesítette az OTP Bank azt a 46,69 százalékos közvetett kisebbségi tulajdoni részesedést, amelyet a nádudvari KITE Zrt.-ben birtokolt - közölte az agrárszektor.hu-val a pénzintézet kommunikációs osztálya. A tranzakciót a bank igazgatóságának előzetes jóváhagyásával hajtották végre, illetve jelentették be a napokban.

A mostani adásvétel azt jelenti, hogy lényegében Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató vált a KITE Zrt. egyedüli tulajdonosává. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. ugyanis az ő tulajdonában áll, és az események tanúsága szerint e cégeket főként azért hozta létre, hogy a KITE-t felvásárolja.

E három társaság már az ősszel megszerezte a KITE többségi részesedését, miután részvény-átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötött Guba Sándor addigi többségi tulajdonossal, és a tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta. Guba Sándor 2013-ban vált a KITE tulajdonosává, miután a részvényeket egy személyben felvásárolta a Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. elől.

Mint ismert, ma a KITE Zrt. számít a legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatnak. A cég hatalmas mezőgazdasági ügyfélkörrel, integrált mezőgazdasági területtel és országos infrastruktúrával bír, tavalyi árbevétele pedig meghaladta a 235 milliárd forintot.

Az OTP Bank Nyrt. a Guba-féle cégfelvásárlás után stratégiai megállapodást kötött a KITE Zrt.-vel, majd 2014. február 28-án azt is bejelentette, hogy az Inga Kettő Kft., az Összehangoló Kft., a Stabilizáló Kft. és a Bank Center No. 1. Kft. nevű cégeken keresztül 46,69 százalékos közvetett tulajdoni részesedést szerzett a KITE-ben. Ezt a tulajdonrészt értékesítette most a bank.

2014-ben azonban az OTP Bank még alig vett részt a KITE finanszírozásában, amely összességében 50 milliárd forintos éves hitelkerettel működik. Az OTP éppen az idén döntött úgy, hogy több mint tízmilliárd forintra növeli KITE-nek nyújtott saját hitelkeretét, az OTP csoporthoz tartozó Merkantil Bank Zrt. pedig a nádudvari cég gépkereskedelmi finanszírozásában vállalt szerepet.

A KITE idei hitelezésében az OTP Bank mellett az MKB Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank és a Commerzbank vett részt. Egyelőre nem tudni, hogy az OTP Bank kisebbségi tulajdonosi részesdésének értékesítése miként befolyásolja majd a pénzintézet KITE-s hitelkihelyezéseit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02