Siker és komoly kihívások - Milyen évet jósolnak a gazdáknak?

agrarszektor.hu
Mozgalmas és sikeres évet zárt tavaly a magyar mezőgazdaság, de idén is sok kihívással kell szembenéznünk - fogalmazott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, a szervezet évindító sajtótájékoztatóján. A kamara elnöke uniós kitekintésében több szempontból is kiemelkedőnek értékelte a hazai agrárium tavalyi teljesítményét, és több, idén aktualizálódó változásról is tájékoztatott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt év elég sok kihívás elé állított bennünket, de nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy nem volt sikertelen a 2015-ös esztendő - mutatott rá Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján. Sok olyan feladatot tudtunk eredményesen végrehajtani, amely érdemben befolyásolta a gazdaságban élők mindennapjait - tette hozzá.

Az első említésre méltó dolog az egységes kérelmek új támogatási rendszere volt, amely komoly fejtörést okozott nemcsak a gazdálkodóknak, hanem azoknak a szervezeteknek is, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a közös uniós politika ezen eleméhez - hívta fel a figyelmet a NAK elnöke. Az uniós országok többségében az átállás nem volt problémamentes, Nagy-Britanniában például összeomlott a rendszer, és egy időre át kellett térni a papíralapú kérelembeadásra.

Magyarországról viszont elmondhatjuk, hogy uniós szinten is kimagaslóan jól teljesített, ugyanis mi voltunk az egyetlen olyan tagállam, amelyik 8 jogcímben is előleget fizet, és ez versenyelőnyt jelent a magyar agrárium szereplői számára - mondta Győrffy Balázs. Számokban kifejezve 400 milliárd forintot tett ki a 180 ezer gazdálkodó által beadott kérelem, ebből 140 ezer gazdálkodónak a falugazdászaink adták be az egységes kérelmet. Ez a 2014-es évhez hasonlóan, 80 százalékos segítségnyújtást jelent.

A kamara elnöke szerint az új támogatási rendszer nemcsak adminisztratív feladatokat jelent, az új információk ismerete, minél gyorsabb és pontosabb elsajátítása szintén versenyelőnynek számít a többi ország gazdálkodóihoz képest. Ezért a NAK tavaly több fórumot is szervezett, továbbá kiadványokat adott ki és kézikönyveket jelentetett meg. Márciusban egy újabb kézikönyvvel fogunk jelentkezni, amely a gyakorlati oldalról mutatja be a közvetlen támogatások rendszerét - fogalmazott Győrffy Balázs.

50 ezerből ezer esetet utasítottak el a kamarai földbizottságok

2014 májusa óta a NAK látja el a korábbi földbizottsági feladatokat. Tavaly mintegy 50 ezer adásvételi szerződés került a kamara megyei elnökségei elé, ebből ezer olyan eset volt, amelyben a kamara elutasította a benyújtott kérelmet.

A visszautasítás oka legtöbbször az elővásárlási jog visszaélésszerű gyakorlása, az életvitelszerű tartózkodás hiánya, az aránytalanul alacsony vagy magas ár, a spekulatív céllal történő vásárlás, illetve a különböző jogszabály-megkerülés, illetve a tulajdonszerzési korlátozás megkerülése voltak.

A NAK a Vidékfejlesztési Program pályázat-előkészítő munkacsoportjában is helyet kapott, de a GINOP munkacsoportban is részt tudunk venni - emelte ki a kamara elnöke. Tavaly csaknem 250 jogszabály vonatkozásban, illetve több tucat törvény vonatkozásában adtunk ki véleményt, amivel a jogalkotói munkát kívánjuk minőségében javítani, ha lehet - tette hozzá.

Jön a kártyaalapú őstermelői igazolvány

Január 1-jén lépett hatályba az őstermelői igazolványokról szóló kormányrendelet, ezentúl az igazolványok fizikai megjelenése kártyalapú lesz. A kártyaalapú rendszer szigorúbb ellenőrzési lehetőséghez juttatja majd a hatóságokat, ezért a NAK érdemi gazdaságfehérítő reakcióra számít, emellett a szervezet az adminisztrációs terhek csökkenését, és az őstermelők beazonosíthatóságát várja a módosítástól.

Győrffy Balázs hozzátette: az év első felében várhatóan elkészül egy olyan okostelefonon használható alkalmazás, amellyel ellenőrizni lehet az őstermelői igazolványok érvényességét és hátterét. Az igazolványt továbbra is a falugazdászoknál kell igényelni, viszont az új kártya most már nem három, hanem öt évig érvényes. Az sem változik, hogy továbbra is évente, a falugazdászoknál kell érvényesíteni az őstermelői tevékenységet.

 Az ideiglenes őstermelői igazolványok helyett, a gazdálkodók 60 napon belül kaphatják meg a végleges igazolványukat.

Tavaly novemberben jelent meg az a rendelet, amely alapján megkezdtük a névjegyzéki szaktanácsadói regisztrációt - fogalmazott Győrffy Balázs. Egy elektronikus névjegyzékkezelő rendszert alakítottunk ki, amivel szeretnénk az elérhetőséget is megkönnyíteni, hiszen elektronikus úton hozzá lehet férni ehhez az adatbázishoz. Megalakult a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság, amelynek a kamara látja el a titkári feladatait, és kidolgoztuk egy, az ágazathoz kapcsolódó tudásátadás, szakmai koordinációk ellátását biztosító tervet is, az Országos Tudásátadási Koordinációs Központ koncepcióját.

Jöhet az országos jégeső-elhárító rendszer? 

Úgy tervezzük, hogy 2017. január 1-jével elindul egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer, amelynek mind a kiépítésében, mind a működtetésében részt kívánunk venni. Amennyiben erre lesz pályázati lehetőség, akkor uniós forrásból szeretnénk megvalósítani az elképzelést - jegyezte meg a NAK elnöke.

Nem a biztosítás a fő profilunk, de azt látjuk, hogy ezen a területen tudunk érdemi szolgáltatásokat nyújtani a tagságnak - véli Győrffy Balázs. Ezért létrehoztunk egy saját biztosításközvetítő céget, amely a biztosítókkal közösen már több terméket ki is dolgozott. A konstrukciók kialakításánál igyekszünk szem előtt tartani a tagság igényeit és a lehető legkedvezőbb ajánlatot kiharcolni számukra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?