Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
További áfacsökkentést szorgalmaznak a hazai tejpiacon az OTP Bank szakértői - derül ki az otpagrar.hu-n megjelent tanulmányból. A banki szakértők szerint jó irányba tett lépés, hogy a nyerstej áfakulcsa 18 százalékra 5 százalékra csökkent januártól, de a tejfogyasztás ösztönzése érdekében a piaci forgalom nagy részét kitevő tartós - UHT és ESL - tejek forgalmi adójának mérséklését is elengedhetetlennek tartják. A magyar tejgazdaság ugyanis a rendszerváltás óta elvesztette belső piaca csaknem negyedét, aminek következtében az egy főre jutó éves hazai tej- és tejtermékfogyasztás csupán 55-60 százalékát teszi ki az EU fejlett országaiban jellemző értékeknek.
Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.
Pozitív fejlemény ugyanakkor a szektor számára, hogy a nyerstej országos termelői ára hosszú csökkenés után újra növekedésnek indult. Az ár 2016 júniusában még a kilogrammonkénti 66 forintot sem érte el, ami 40 százalékos áresést jelentett a két és fél évvel korábbihoz képest. Napjainkban az ár 85-90 forint/kilogramm között mozog, és emelkedő trend jellemzi. Az elmúlt években folyamatosan növekedett az előállított tej mennyisége is: míg 2010-ben alig volt több mint 1,6 milliárd liter, a 2015-ös érték már 277 ezer literrel haladta meg az öt évvel korábbit.
A termelői ár és az előállított volumen növekedése kedvező a magyar tejágazat számára, de a szektor továbbra is jelentős mértékben függ az uniós támogatásoktól - állapítják meg az OTP Bank szakértői. A 2020-ig terjedő időszakban az egy kilogramm tejre jutó támogatás átlagosan 18-20 forintot tesz ki, ami európai viszonylatban is kiemelkedő. A 2020 utáni helyzet viszont bizonytalan, úgyhogy a pénzintézet elemzése szerint a következő években kell megteremteni az ágazat hosszú távú fenntarthatóságának alapjait mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.
A hazai tejtermelés fejlesztésére lehetőséget biztosít az a 300 milliárd forintos összeg, amelyet a Vidékfejlesztési Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében különítettek el az élelmiszerfeldolgozók számára. A versenyképesség megteremtéséhez azonban a nagyobb méretű élelmiszerfeldolgozó cégek számára is elérhetővé tenni a korszerűsítési forrásokat - szögezik le a bank szakértői.