Aki most nem fejleszt, végképp lemaradhat az agráriumban

agrarszektor.hu
Most van itt az ideje beruházni az agráriumban, most kell a gazdálkodóknak felvértezniük magukat minden olyan eszközzel, amellyel meg tudnak felelni a jövő kihívásainak, és versenyben tudnak maradni a piacon. Fontos, hogy mielőbb szülessen meg a végső alku a 2020 utáni uniós forrásokról, mert így gyorsabban és felkészültebben lehet elindítani a 2021-től kezdődő új ciklust - vallja Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, akivel az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) program eredményeiről, a beruházások alakulásáról és a mezőgazdaság jövőjéről beszélgettünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Miniszterelnökség az idei évre kifizetési dömpinget ígért, de a támogatási döntések meghozatala nem haladt zökkenőmentesen. Hogyan érintette ez az ágazatot?

Ami a vidékfejlesztési pályázatokat illeti, valóban van egy kis csúszás a rendszerben. Az elmúlt egy évben az irányító hatósághoz tömegével érkeztek be a különböző támogatási kérelmek, ezek feldolgozása pedig a vártnál lassabban halad. Az a tapasztalat azonban, hogy sokan már a döntést megelőzően, saját kockázatukra elindították a projektek megvalósítását. Az ágazat szereplői régóta halogatták ezeket a beruházásokat, ezért akár támogatás nélkül is hajlandóak megvalósítani azokat. A gépbeszerzések például minden eddiginél nagyobb ütemű növekedést mutatnak, az előttünk álló időszakban pedig további bővülés várható. A beruházások hosszú idő után szintén felfelé ívelő pályára kerültek, noha pályázati pénzek terén az idén nem volt dömping. Az előlegfizetési lehetőséggel természetesen a támogatások egy része eljutott a gazdákhoz. Az igazán nagy volumenű kifizetési hullámot azonban a 2018-as év hozhatja el. Az unió egészében átalakulóban van a mezőgazdaság.

Krisán László

Az ágazatot erősen foglalkoztatja, hogy a 2020 utáni időszakban hogy alakulnak a közös uniós agrárpolitika főbb irányvonalai. Van okuk jelentős forráscsökkenéstől tartani az ágazati szereplőknek?

A Közös Agrárpolitika (KAP) jövője nem ismert, egyelőre csak az irányok láthatók. A britek kilépése miatt jelentős összegtől esik el az unió költségvetése, és félő, hogy a kisebb tortából hazánk a jelenleginél keskenyebb szeletet tud vágni magának. Bár az ígéretek továbbra is az egyszerűsítésről szólnak, de ne legyünk naivak, a támogatási feltételek szigorodására kell felkészülni a következő időszakban. Jóval nehezebb dolguk lesz azoknak a gazdáknak, akik uniós forráshoz szeretnének jutni. Ezért továbbra is azt üzenném: most van ideje beruházni az agráriumban. Most kell felvértezniük a gazdaságukat minden olyan eszközzel, amellyel meg tudnak felelni a jövő kihívásainak, és versenyben tudnak maradni a piacon. Fontos, hogy mielőbb szülessen meg a végső alku a 2020 utáni uniós forrásokról, mert így gyorsabban és felkészültebben lehet elindítani a 2021-től kezdődő új uniós ciklust.

Hogy alakult 2016-ban és az idei évben a hiteligénylések száma és az átlagos hitel összege? Milyen tevékenységekhez kapcsolódott a legtöbb hiteligény?

Az Agrár Széchenyi Kártya 2011-es bevezetése óta valódi segítséget jelent a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. A konstrukció egyre népszerűbb a gazdálkodók körében. Eddig mintegy 10 ezer igénylés érkezett, ebből 8,5 ezer szerződést tudtunk megkötni. A kihelyezett hitelösszeg mára meghaladja a 74 milliárd forintot. Az idén létrejött ügyleteket tekintve az átlagos hitelösszeg 9,5 millió forintra tehető. A konstrukció vonzereje elsősorban abban rejlik, hogy rövid időn belül, legfeljebb 3 hét alatt akár 100 millió forinthoz juthatnak a vállalkozások, sok esetben bizonyos hitelösszeg alatt ingatlanfedezetre sincs szükség. A fiatal mezőgazdasági termelők indulását nagyban segíti, hogy ez az ügyfélkör az általában előírt egy teljes lezárt éves gazdálkodási múlt nélkül is igényelhet Agrár Széchenyi Kártyát.

A kártyával felvehető maximális összeg idén augusztusban emelkedett az eddigi 50 millió forintról 100 millió forintra. Milyen típusú vállalkozásoknak jelenthet ez segítséget?

A módosítás elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő élelmiszeripari vállalkozásoknak, élelmiszer-nagykereskedéssel foglalkozó cégeknek nyújt érdemi segítséget, hiszen esetükben az igényelt hitel támogatástartalma a nagyobb keretösszegű, csekély összegű támogatási keretüket (de minimis) terheli. A nagyobb hitelkeret nagyobb mozgásteret biztosít az ügyfeleknek. Mivel az Agrár Széchenyi Kártya egy szabad felhasználású folyószámlahitel, így a gazdálkodók maguk döntik el, hogy ténylegesen mire használják fel a pluszforrást.

Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?