Esély a fiatal gazdáknak, hogy megússzák a hatalmas bukást

agrarszektor.hu
Enyhítette a Miniszterelnökség azokat a szankciókat, amelyek a fiatal mezőgazdasági termelőket sújtották, ha határidőre nem teljesítették az úgynevezett induló támogatásukért vállalt feltételeket. A jogszabályi módosításokra azért volt szükség, mert a rendeletek szövegezése több esetben félreérthetőnek bizonyult. Ezért a közelmúltban sok fiatal gazdálkodónak azzal kellett szembesülnie, hogy a teljes támogatási összeget vissza kellene fizetnie. A jogszabályi korrekciókkal bizonyos feltételek teljesülésénél a szankció mértéke a korábbi 100 százalékról 10 százalékra csökkenhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sok fiatal gazdának rándult görcsbe a gyomra tavaly ősszel, amikor azzal szembesültek, hogy a korábban felvett, teljes pályázati összeget vissza kell fizetniük. Ilyen szigorú volt ugyanis az a szankció, amely száz százalékos támogatásmegvonással járt, ha az ügyfelek a legkisebb mértékben is elmaradtak az úgynevezett vállalt üzemmérettől, amelyet határidőre kellett megvalósítaniuk.

A fiatal gazdák induló támogatásként több programban 40 ezer euró - mintegy 12 millió forintnak megfelelő - uniós forrást vehettek igénybe. A támogatást úgy kaphatták meg, ha ezért bizonyos feltételeket magukra vállalnak, amelyeket ötéves időszak alatt kell(ett) teljesíteniük. A termelők számára 2007-ben, 2009-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben jelentek meg ilyen formájú támogatási rendeletek. A mostani módosítás ezek közül az utóbbi négyet érinti.

A fiatal gazdák az egyenként elnyert, 12 millió forintos támogatás 90 százalékát - körülbelül 10 millió forintot - a pályázatok pozitív elbírálása után igényelhették, míg a fennmaradó 10 százalékot akkor kérhetik, ha teljesítették a fennmaradó összeg lehívási feltételeit. A 10 százalékos rész kérelmezésének feltételei közé tartozik a negyedik évre vállalt üzemméret elérése is. Amennyiben a kérelmező ezt nem teljesítette, az ötödik évben kérelem-benyújtásra nem lett volna jogosult. Ha ennek ellenére mégis kérte a megmaradt 10 százaléknyi támogatási összeget, a hatóság elutasította igényét a negyedik éves üzemméret nem teljesítése miatt. Az ily módon elutasított kérelmet pedig úgy tekintik, mintha be sem nyújtották volna és 100 százalékos szankcióval büntették első fokon.

Az agrarszektor.hu cikkére reagálva a Miniszterelnökség még tavaly novemberben közölte, hogy a rendeletek módosítását tervezi annak érdekében, hogy a fiatalok gazdálkodása ne lehetetlenüljön el. A mentőöv 2017. december végén érkezett, amikor a jogszabályi korrekciók megjelentek. A Miniszterelnökség a 2009-es, a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletet is korrigálta.

Pontosan ezeket a rendeleteket módosították
A fiatal gazdákra vonatkozó jogszabályokat módosító 35/2017. (XII. 27.) MvM rendelet a Magyar Közlöny 2017-es 225. számában jelent meg.

A módosítás a következő rendeleteket érinti:
- 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről
- 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről
- 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről
- 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről

A módosítás a jogszabályok több részét érinti, így többek között a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletben enyhült a főállású mezőgazdasági termelővé válás, a képzési kötelezettség, illetve a gazdasági üzemméret elérése kapcsán meghatározott szankciók mértéke, míg a 2009-esben a kommunikációs tervhez kapcsolódó szankciót tompították. A jogszabályi korrekció pontosítja a félreérthetőnek tartott korábbi rendeleti szövegezéseket is, és kimondja, hogy a 10 százalékos kifizetési kérelem elutasításakor a főszabály a teljes visszafizetés.

Mostantól azinban bizonyos feltételekkelmel lehet térni a főszabálytól. Abban az esetben a korábbi 100 százalék helyett csak a fennmaradó 10 százalékos részt veszítik el az ügyfelek, ha a negyedik évre vállalt üzemméretet az ötödik évben teljesítik, illetve legfeljebb 10 százalékkal térnek el attól, amennyiben ez az eltérés nem eredményezi az üzemméret kategória változását.

A módosítás több fiatal gazda gondját megoldhatja, mert csökkenti a szankciók mértékét. A 2012-es rendelet alapján támogatásban részesülők például - bár programjuk már kifutott - az idén ismét benyújthatják kifizetési kérelmüket a fennmaradó 10 százalékos támogatásra, így érdemes lesz figyelemmel kísérniük a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár weboldalát.

Ugyanakkor a teljes szankciómentességhez a vállalásokat - többek között a negyedik éves üzemméretet - továbbra is teljesíteni kell. Így a 2014-es és a 2015-ös fiatal gazdák - akiknél a támogatási programok 2019-ben és 2020-ban fejeződnek be - továbbra is akkor járnak el legbölcsebben, ha inkább túlteljesítik a negyedik évre vállalt üzemméret, amelyet azután kötelezően fenn is kell tartaniuk.

Ha valaki az enyhített feltételeket sem teljesíti, a szankció mértéke továbbra is lehet 100 százalék, ezért nem érdemes a minimumra játszani. A 2014-ben nyertes fiatal gazdák 2018-ban, míg a 2015-ösök 2019-ben érik el a kritikus negyedik évet. Nekik így még van idejük arra, hogy korrigáljanak, illetve helyettesítő ágazatot vonjanak be annak érdekében, hogy ne kelljen később szankciókat elszenvedniük. Természetesen a többi vállalást is teljesíteni kell a szankciómentességhez.

Az agrárszektor.hu információi szerint a december végi enyhítések alapvetően pozitív fogadtatásúak, de sokan még úgy gondolják, korai lenne örülniük, ameddig nem látják jogerősen rögzítve, hogy nem kell 10 milliós büntetést elszenvedniük. A módosítás pontos értelmezésében ugyanakkor szakértői körökben is van még némi bizonytalanság.

A rendeletmódosításokat érdemes az érintetteknek részletesen tanulmányozniuk és akár a hatóság segítségét kérni az értelmezésben. Az, hogy a változtatások milyen mértékben jelentenek megoldást, a másodfokú határozatokból derülhet ki, mivel a korábban benyújtott fellebbezések elbírálása most van folyamatban. Az érintettek mindenesetre bizakodók, és reménykednek abban, hogy nem kell felszámolniuk a gazdaságukat. A módosítások a folyamatban lévő kérelmek elbírálásánál is irányadóak - húzta alá a Miniszterelnökség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?