Közép-Európa legnagyobb birtokosa lesz Csányi?

agrarszektor.hu
Csányi Sándor tegnap este az Inforádióban arról beszélt, hogy tervezi a baromfiiparba való beszállást is. Arra kérdésre, hogy igaz-e a hír, hogy a Hungerit iránt érdeklődik, az üzletember kitérően válaszolt. Megerősítette ugyanakkor, hogy megvásárolná Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatától, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokortól a Bellye kombinátot (Belje d.d.), a régió egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hír először tavaly nyáron röppent fel, amikor világossá vált, hogy az Agrokort teljesen át kell szervezni, egyes egységeit pedig értékesíteni kell. A 2016-ban csődközelbe jutott holdingnak mintegy ötven különböző gazdasági szektorban van érdekeltsége, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát hazai össztermék (GDP) 15 százalékát. Ivica Todoric magánvagyona 64,4 millió euróra rúg, de ezt zárolta a horvát ügyészség, amikor kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését. A cégvezető és két fia Londonba menekült, de a britek a napokban a kiadásukról döntöttek - írta meg a portfolio.hu.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A Bellye mezőgazdasági kombinát egy jól működő, korszerű agrárvállalkozás, mintegy 20 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik. Az Eszék melletti gazdaság gyakorlatilag szomszédos a Bóly Zrt.-vel, a Csányi-birodalom zászlóshajójával. Magyarország legnagyobb agrárüzletembere tavaly szerezte meg a pápai Agroprodukt Zrt.-t, amivel mintegy 35 ezer hektárra bővítette a cégbirodalomához tartozó terület nagyságát. Bellye megvásárlásával szinte megduplázná a jelenlegi mezőgazdasági üzemméretét, és a régió legnagyobb agrár-élelmiszeripari konszernévé nőhetne a Bonafarm.

Csányi a tegnap esti riportban megerősítette: ha Bellye eladó, ajánlatot fognak tenni rá. A baromfiiparba való beszállási szándékát is világossá tette. A kérdés már csak az, hogy a két célpont közül melyikre lőhet a vadász. A két zsákmányt egyszerre még maga Csányi Sándor sem fogja tudni elejteni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?