GVH: Beléphet a Csányi-birodalomba a Hungerit is

agrarszektor.hu
Nem jár káros versenyhatásokkal a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. felvásárlása a Csányi-csoport által - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az új tulajdonos augusztus végén veszi át a cég irányítását, és ekkor nevezik ki a Hungerit Zrt. vezérigazgatóját és az igazgatóság tagjait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közvetlen irányítást megszerző vállalatról a delmagyar.hu annyit tudott meg, hogy budapesti székhelyű, és fő tevékenysége a vagyonkezelés. A leírás alapján a tavaly januárban bejegyzett Cragmont Zrt.-ről lehet szó. A cég a Csányi Sándor által irányított Bonafarm-csoport tagja. A cégcsoport tevékenysége kiterjed a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számos területére. A Csányi-csoport húsipari tevékenysége a sertéseket tekintve a teljes vertikumot átfogja a tenyésztéstől a vágóhíd-üzemeltetésen keresztül a hús feldolgozásáig. A baromfik esetén ennél szűkebb a tevékenységi köre: a keltetést, illetve bizonyos feldolgozott baromfi termékek előállítását foglalja magában. Ezen túlmenően a Csányi-csoport tejtermékeket gyárt és mezőgazdasági inputanyagokat (pl. takarmány, műtrágya) értékesít - összegzi a Bonafarm mozgásterét a Gazdasági Versenyhivatal.

Kedvenc húsféleségünk: baromfi

A Hungerit Zrt. és a hozzá tartozó vállalkozások tevékenysége kiterjed a teljes baromfi (csirke, pulyka, kacsa, liba) vertikumra, azaz a tenyésztésre, az elsődleges feldolgozásra, valamint a baromfihús-készítmények gyártására és értékesítésére. A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást az összefonódás-bejelentés alapján, mert a bejelentés nem tartalmazott minden szükséges információt az összefonódás versenyhatásainak értékeléséhez.

A versenyfelügyeleti eljárásban megállapítható volt, hogy a Csányi-csoport és Hungerit-csoport azonos tevékenysége a feldolgozott hústermékek gyártása és értékesítése, azonban a felek együttes piaci részesedése egyik átfedő piacon sem éri el a 20 százalékot, amely felett a GVH vonatkozó közleménye alapján káros versenyhatások merülhetnek fel. A hatóság a felek kapcsolódó tevékenységeinek (pl. takarmányértékesítés és baromfinevelés) értékelése alapján sem azonosított versenyproblémát. Ezért a versenytanács megállapította, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?