A családi vállalkozásból jogi személy lesz?

agrarszektor.hu
Életbevágó hatása lehet a munkaerőt terhelő adóknak és a termékeket sújtó áfának - hangzott el a Portfolio Agrárszektor Hajdúböszörményben megrendezett Kelet-magyarországi Agrárfórumán, amelyre idén mintegy négyszáz részvevő regisztrálta magát. A nagy érdeklődésre számot tartó konferenciát Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes nyitotta meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárképzésért is felelős miniszterhelyettes többször is utalt nyitóelőadásában a szakképzés fontosságára, valamint az öntözés és a precíziós gazdálkodás szükségességére. "Nincs út visszafelé, csakis előre" - hangsúlyozta. A szakember mondandóját különösen hitelessé teszi, hogy az általa irányított Kinizsi 2000 Zrt. volt az országban az első, ahol a fejőrobot megjelent a gazdaságban.

A konferencia tematikájában többször visszatérő téma volt a gazdálkodás pénzügyi és adózási környezete, hiszen ezek alapvetően befolyásolják a felvehető munkaerő számát és a termelés versenyképességét a nemzetközi piacon. Nyitott gazdaságban élünk, ahol a munkaerőt terhelő adóknak vagy a termékeket sújtó áfának életbevágó hatása lehet - utaltak erre az első panelbeszélgetés résztvevői. 

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese

Jakab István, MAGOSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumnak elsősorban hosszú távú, stabil, kiszámítható adózási rendszerre van szüksége, a gazdaság fehérítésére pedig éppen a tisztességes piaci szereplők védelme érdekében van szükség. "Emlékezzünk, mennyi támadás érte az egykulcsos adózási rendszert, az áfa-csökkentési terveket, az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszert vagy az adóhatósághoz bekötött pénztárgépeket. Mégis mindegyik hatékony gazdaságfehérítő eszköznek bizonyult. Ha az adók behajthatók, az mindenki számára előnyös" - mutatott rá a szakember.

Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezetője egyetértett azzal, hogy az áfa-csökkentés fontos eszköz, szükséges egyéb ágazatokra is kiterjeszteni, így például a zöldség-gyümölcs szektor termékeire, de akár a sütőiparra is. Támogatta az adócsökkentés gondolatát, különösen a foglalkoztatást sújtó adók mérséklését, egyben hangsúlyozta, hogy az adóterhek nem érinthetik diszkriminatívan az egyes vállalkozási formákat. "Ne gondoljuk, hogy a paraszt nem tud számolni. Bármit is tervez a kormány, ő meg fogja találni a számára legkedvezőbb adózási és cégformát" - utalt az ügyvezető az őstermelők kedvezményezett jogállására.

Jakab István erre úgy reagált, hogy az a családi vállalkozás, amelyik sokféle formában, de atomizált bevételekkel rendelkezik és nem egy világos cégjogi alakulat, az a bankok számára is kevésbé vonzó. Ezen túlmenően sem a közigazgatásnak, sem a termelőknek nem előnyös, ha energiáikat az adóoptimalizálási törekvések vagy az adminisztráció viszi el. 

Szabó Miklós, Sántha Imre, Jakab István, Papp Gergely

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese a beszélgetés moderátoraként úgy vélte, hogy talán az őstermelők sem bánnák, ha az adóterheik némiképp növekednének, ha cserébe az adminisztrációs terheik mérséklődnek. Ennek legegyszerűbb módja, ha 100 millió forintig adómentessé válik a támogatások nélkül számolt bevétel. Szabó Miklós, a Tranzit-KER Zrt. igazgatója azt is kiemelten fontosnak tartotta, hogy a munkanélküliek, a közmunkások vagy a külföldre távozott munkaerőt visszasegítse a kormányzat a hazai munkaerőpiacra, amit adójogi eszközökkel támogatni kell. Mint mondta, már a puszta termelést akadályozza a munkaerőhiány. 

Papp Gergely így összegezte az elhangzottakat:
- Az ugyanazon a területen tevékenykedő gazdaságnak el kell döntenie, hogy tagjai egyéni vállalkozóként, őstermelőként, családi gazdaként vagy társas vállalkozás formájában működnek-e tovább.
- Meg kell határozni egy viszonylag magas, adómentes bevételhatárt, ezzel párhuzamosan csökkenteni az adózással kapcsolatos adminisztrációs terheket.
- Az áfa-csökkentést folytatni kell, valamint a munkáltatást terhelő adókat is mérsékelni szükséges.
- A változások olyan nagymértékűnek ígérkeznek, ami egy teljes év türelmi időt indokol a adójogi reformok bevezetése terén.
- Jó hír: a gabona, a cukor vagy az olaj kereskedelme szempontjából lényeges fordított áfa nem szűnik meg év végével, Brüsszel engedélyezte a konstrukció továbbvitelét, így ezen a téren is türelmi időt kapott Magyarország a megfelelő gazdaságfehérítő eszköz kidolgozására.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29