13 éves mélyponton volt a glifozát eladása

Agrárszektor
Kevesebb glifozát fogy, a peres ügyek száma viszont nő. Pedig a németek mindent megpróbáltak... A világ legnépszerűbb gyomirtó hatóanyaga ötéves türelmi idejét koptatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Spiegel Online értesülése szerint 2016-ban 13 éves mélypontra került a sokat vitatott gyomirtó-hatóanyag, a glifozát eladása Németországban. Hat évvel ezelőtt még évi 5000 tonna fogyott belőle, míg 2016-ban már csak 3800 tonna.

Összehasonlításul: hazánkban éves szinten 1300-1400 tonna glifozát fogy, világszinten pedig több mint 800 ezer tonna.

A totális gyomirtó legnagyobb felhasználója mindenhol a vasút, ahol a pálya gyommentesítésére használják. Németországban csaknem 68 tonna tiszta glifozát megy el erre a célra. A mezőgazdaságban a legnagyobb felhasználási cél a tarlók kezelése.

Olcsó és hatásos

A kormányzó pártok koalíciós szerződése tartalmazza, hogy Németroszág "amilyen gyorsan csak lehet" lemond a glifozát használatáról. A dokumentum eközben elismeri, hogy pillanatnyilag nincs olyan készítmény a világpiacon, amellyel a sokat vitatott hatóanyag kiváltható lenne. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.

Németország elutasító magatársa 2017 második felében változott meg a hatóanyaggal szemben, és ennek is köszönhető, hogy a Bizottság megújította a gyomirtó európai engedélyét. A szavazáskor ugyansi a korábbantartózkodó álláspontjuk pártolóvá vált, ezzel létrejött a minősített többség a glifozát 5 éves engedélyének megadásához.

EZ IS ÉRDEKELHET
A dolog pikantériája, hogy időközben a németek kezébe került a glifozát legnagyobb gyártója és forgalmazója, az amerikai  Monsanto óriásvállalat (a két esemény között bizonyára van összefüggés). A vásárló Bayer egyelőre nem sok előnyét látja annak, hogy megkaparintotta a világ legnépszerűbb gyomirtóját is készítő vállalkozást: eddig körülbelül 8000-nél tart azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?