BASF: nem mennek jól a dolgok, de sokkal jobban, mint a konkurenciának

agrarszektor.hu
Tavaly 20 százalékkal csökkent a BASF nyeresége, és további 24 százalékkal zsugorodott az idei első negyedévben. Szomorúan alakul a cég részvényeinek árfolyama is. Bár egy kissé visszakorrigált, de még mindig bő negyedével kevesebbet érnek a német vegyipari cég papírjai, mint 2018 elején. A ludwigshafeni székhelyű vállalat mégsincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgai - ha például ő veszi meg a Monsantót.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokat veszített a BASF a tőzsdén, mégis optimisták a részvényesei. A ludwigshafeni székhelyű vállalat vezetősége sincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok - ha például ők veszik meg a Monsantót.

A BASF 2019 első negyedévben 3 százalékkal növelni tudta forgalmát a tavalyi időszakhoz képest, így az 16,2 milliárd eurót tett ki. Az üzemi eredmény azonban a javuló valutaárfolyam ellenére romlott, méghozzá 24 százalékkal 1,73 milliárd euróra csökkent, ezzel a konszern nettó nyeresége 16 százalékos eséssel 1,4 milliárd euróra zsugorodott.

A cég részvényesei mégsem aggódnak, ennek oka leginkább az, hogy a konkurencia náluk is sokkal nagyobb bajban van. A cég újdonsült vezetője, Martin Brudermüller lelkesítő szavain kívül meggyőzték őket erről a számok. Az amerikai terepen a Dow és DuPont, illetve hazai pályán a Bayer és a Monsanto egyesülése ugyanis sokkal több bonyodalmat okozott a tranzakcióban résztvevő cégeknek. A BASF óvatosabb építkezése eddig nyerő stratégiának tűnik:

a 2015-ös év fúziós hullámainak végén is tartani tudta az értékét, miközben az amerikai konkurencia 10, a hazai 50 százalékot veszített az értékéből.
 

A Bayer csak az USA-ban ntöbb mint 11.200 pernek néz elébe a rákkeltőnek mondott Roundup gyomirtó miatt, ami eredetileg a Monsanto márkája volt. Két esetben már el is marasztalták a vegyipari konszernt, ami eurómilliós nagyságrendű veszteséget hoz a cég életében. A Bayer ugyan fellebbezett, de szakértők kizárják, hogy elkerüli a Monsanto miatt nyakába varrt büntetést.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?