Súlyos döntést hozott az amerikai bíróság: ezt a Bayer nem fogja zsebre tenni

Súlyos döntést hozott az amerikai bíróság: ezt a Bayer nem fogja zsebre tenni

agrarszektor.hu
A Bayer AG-nak 1,25 millió dollárt kell fizetnie annak a férfinak, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt rákos lett - állapította meg pénteken a Missouri állambeli St. Louisban működő esküdtszék. Ez az ítélet megszakította a Bayer eddigi győzelmi sorozatát. A vállalatra még mindig közel 40 ezer per vár a Roundup miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pert nyert egy magánszemély az Egyesült Államokban a Bayer AG ellen. A bíróság elsőfokú ítéletében arra kötelezte a vállalatot, hogy 1,25 millió dollárt fizessen meg John Durnellnek, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt lett rákos - írta meg a Reuters. W. Wylie Blair, a felperes ügyvédje szerint az ítélet megszakította a vállalat győzelmi sorozatát, ugyanis a Bayer AG az előző kilenc Roundup-perben győzött. Az ügyvéd beszélt arról is, hogy ez a per volt az első, amelyben az esküdtek bizonyítékokat hallgattak meg arra vonatkozóan, hogy a Roundup fő összetevőjén, a glifozáton kívül a Roundupban lévő más vegyi anyagok is rákot okozhatnak.

A Rounduppal kapcsolatos perek azóta kísérik a Bayert, hogy 2018-ban a mezőgazdasági vetőmagokat és növényvédő szereket gyártó Monsanto Co. 63 milliárd dolláros felvásárlásának részeként megszerezte a márkát. A német konglomerátum azt állítja, hogy több évtizedes vizsgálatok bizonyították, hogy a Roundup és hatóanyaga, a glifozát biztonságos az emberi használatra.

Továbbra is kiállunk a Roundup biztonságossága mellett, és minden jövőbeli peres eljárásban megvédjük termékeink biztonságosságát és jóhiszeműségünket

- közölte a Bayer AG.

A Bayer 2020-ban a legtöbb Roundup-ügyet 10,9 milliárd dollárig terjedő összegben rendezte, de még mindig közel 40 ezer, a gyomirtószerrel kapcsolatos üggyel kell szembenéznie. A vállalat az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt próbálta megtámadni a felperesek lehetőségét, hogy az állami jog alapján perelhessenek, eddig sikertelenül.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Európai Unión belül nagyban zajlik a vita a Roundup fő összetevője, a glifozát engedélyének megújításáról. Egy ilyen bírósági ítélet pedig nemcsak a további amerikai perekben lehet precedensértékű, de az európai szabályozás során is komoly érv lehet az engedély megtagadása mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?