Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
2016-ban hazánkban az egy hektárra jutó megtermelt érték (kibocsátás) az uniós átlag 76 százaléka, az EU15-ének pedig csak 66 százalékát éri el. Az alábbi táblázatból az is kiderül, hogy az uniós átlagot még maga Franciaország is alig haladja meg.
A nettó hozzáadott értéket tekintve pedig jobbak is vagyunk nyugat-európai versenytársunknál, ugyanis ők sokkal több ráfordításból állítanak elő 36 százalékkal több megtermelt értéket - ha ez valakit vigasztal. Mi ezen a téren is az uniós átlag mintegy 84 százalékán állunk.
Ha a ráfordítások (termelő felhasználás) szintjét és a megtermelt értéket (kibocsátás) összevetjük egymással, megkapjuk a termelés költséghatékonyságát.
Sokszor hivatkozunk a nyugati támogatások magas szintjére, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni az adóterhekről. Jó ha tudjuk, hogy a nettó hozzáadott értékünket nem a támogatások és adók egyenlege rontotta le, ez lényegében ugyanannyi Magyarországon, mint másutt. Mindent egybevetve üzemi szinten egy hektárra vetítve 22 százalékkal magasabb a bruttó jövedelem az unió átlagában, mint Magyarországon. Vigasztaló, hogy a franciáktól - ahol pl. a munkaerő drágább - az egyenleget tekintve sokkal jobbak vagyunk, és a lengyelek is mögöttünk állnak (még).