Most dől el, hogy beáldozza-e Európa a mezőgazdaságot az autóiparért

agrarszektor.hu
Amerika nem ír alá olyan kereskedelmi egyezményt Európával, amelynek nem része az agrárgazdaság - figyelmeztetett az amerikai nagykövet, Gordon Sondland a brüsszeli Európai Üzleti Csúcstalálkozón, kedden. Az uniós tagállamok többsége támogatta, hogy az EU kezdjen tárgyalást az áprilisban kivetett ipari vámok lebontásáról az USA-val. A felhatalmazásban nem szerepelnek mezőgazdasági termékek. Donald Trump kormányzata azonban továbbra is arra törekszik, hogy az agrárium is része legyen a megállapodásnak - adta hírül az euractiv.com.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország ellenezte az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások újranyitását, mert attól tart, hogy ezzel újjáélednek a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) szóló viták. A TTIP- tárgyalások egyik kulcsfontosságú pontja volt a mezőgazdasági termékek sorsa, beleértve a földrajzi eredetjelzések védelmét - végül éppen az agrárium érdekei miatt hiúsult meg az egyezség. A franciák szemében az is szálka, hogy Donald Trump úgy döntött, kilép az éghajlatváltozás megfékezését célzó párizsi klímaegyezményből.


"Akárhogy is romantizáljhák a kisméretű francia gazdaságokat, nekünk is vannak romantikus kis farmjaink Iowa-ban" - jegyezte meg a csúcstalálkozón Gordon Sondland nagykövet, majd hozzátette:

Nem hiszem, hogy a mezőgazdaság tehet az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjéről Európával szemben, de akkor is be kell vonni a megállapodásba ezt a szektort."

Európa mostanra úgy látja, hogy éppen elég volt az acél és alumínium importjára kirótt magas amerikai vám, nem hiányzik, hogy az autókat is hasonló tarifákkal sújtsák. Ezért német nyomásra újraindulnak a tárgyalások. A hónap végén az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer és Cecilia Mälmstrom kereskedelmi biztos várhatóan értékelni fogja az eddig elért eredményeket.

Maga a nagykövet úgy vélte, a tárgyalások újrakezdése nem annyira Európa, mint inkább az USA érdeke, hiszen az EU-nak nincs oka változtatni azon a helyzeten, hogy kereskedelmi többlettel rendelkezik Amerikával szemben. Gordon Sondland ugyanakkor hozzáfűzte: reméli, hogy az EU hamarosan felismeri, hosszú távon a számára sem jók ezek a kereskedelmi  egyensúlytalanságok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?