Aggódnak a világ vezető agrokonszernjei: eddig csak keserűséget hozott 2019

Agrárszektor
A világ vezető agrokemikáliákat gyártó konszernjei eddig nagyot csalódtak 2019-ben. Az időjárás éppúgy ellenük dolgozott, mint a kereskedelmi nehézségek, vagy az éghajlatvédelem jegyében meghozott termelési szigorítások. Drágább a gyártás és sokkal nehezebb az értékesítés - ez mindenkinek betett. Sőt, a jövő évi eredményekre is negatív hatással lesz. A gazdák viszont bízhatnak benne, hogy még egy évig nyomottak maradnak az inputárak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Syngenta a világ második legnagyobb ágazati szereplője (az első a Yara). 2017 óta a kínai Chemchina kötelékébe tartozik. 2019 első felében 7 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el, és ezzel 6,8 milliárd dollárra esett a bevétele. Az adózás előtti eredmény 15 százalékkal 1,5 milliárd dollárra zsugorodott, a nettó nyereséget (898 millió dollár) tekintve pedig bő 30 százalékos a visszaesés - sorolja a handelsblatt.com, majd rátér a minden ágazati szereplőt érintő idei nehézségekre.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Észak-Amerikában egyenesen 14 százalékos a Syngenta forgalomcsökkenése. Ebben benne van az, hogy az USA-ban áprilisig extrém hideg, majd extrém csapadékos időjárás uralkodott nagy áradásokkal, ami negatív történelmi csúcsokat hozott a tavaszi munkákban, így lényegesen kevesebb és kisebb értékű a növényvédelemben részesíthető állomány nagysága. Ez nemcsak a Syngenta eladásait nehezítette meg, hanem az összes többi világcég is megsínylette. A kínaivá vált svájci céget azonban a kereskedelmi feszültségek is sújtják, ami például az amerikai szója iránt csökkentte az ázsai keresletet. A Syngenta becslései szerint az Egyesült Államok növényvédőszer-piaca idén 1 milliárd dollárral zsugorodik.

Amit az év első felében elveszítettünk ezen a piacon, azt az év második felében már nem tudjuk behozni"

- vélekedett a cég gazdasági igazgatója, Mark Patrick.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emelkednek a gyártási költségek is - ez természetesen az egész iparágra igaz. Különösen a Kínában előállított molekulák esetében nagy a drágulás, miután az ottani kormányzat elkezdte komolyabban venni a környezetvédelmet. A BASF éppen pár napja csökkentette várható nyereségét, ezt azonban az USA piacára való költséges belépéssel magyarázta. A Bayer féléves eredményeit is izgatottan várja a piac. A vegyipari óriás az USA-ban zajló perek miatt 40 százalékot veszített értékéből, mióta megvásárolta a Monsantót. A legújabb fejlemények szerint azonban a fenyegető kétmilliárd dolláros kártérítési összeg végül maximum 250 millió dollárra mérséklődhet - ez a csütörtöki hír azonnal emelni kezdte a Bayer részvényeinek értékét.

A Bayert is érzékenyen érinti a gyenge észak-amerikai forgalom, ami az agrokemikáliák piacán immár 45 százalékos részsedést tesz ki a cég értékesítéseiből.

Az USA-ban uralkodó idei rossz időjárásnak a jövő évi piacra is hatása lesz, hiszen az idei bevételeikből jóval kevesebbet tudnak majd inputanyagok vásárlására fordítani a gazdák.

A gyenge vásárlóerő az árak kényszerű csökkentését hozza - hiszen az árukészletet a lejárati határidő előtt értékesíteni kell -, így máris érezhető a vetőmagok és vegyszerek árának mérséklődése és ezzel együtt a piaci verseny éleződése az ágazati szereplők között. A Syngenta azzal számol, hogy az alacsony árak egész évben, sőt, jövőre is megmaradnak.

Az időjárás ugyanis globálisan rosszul alakul idén: míg az USA-ban az áradások miatt nem lehetett vetni, addig Ausztráliát és Indonéziát az aszály sújtotta. Csak Latin-Amerikában és Kínában fejlődött az agrokemikáliák piaca. Az ágazat egészét tekintve a stagnálás a jellemző, azaz mintegy 100 millliárd értékben forgalmazhatnak idén agrokemikáliákat a szereplők a globális piacon. Ez mélységesen elkeseríti a legnagyobb vállalatokat, amelyek az utóbbi években óriási pénzeket invesztáltak más cégek és üzletágak felvásárlásába, abban bízva, hogy a piaci helyzet mindig csak jobb lehet.

Amikor az amerikai Dow egyesült a DuPont-nal, a Chemchina megvásárolta a Syngentát, a Bayer a Monsantót, miközben a BASF a Bayer egyes részeit, még éves szinten 3-4 százalékos piacbővülésre volt kilátás. A beruházási kiadások lefaragására nem sok esély mutatkozik a mostani egy helyben toporgás mellett. A Chemchina egyenesen azt pedzegette, már bánja, hogy 40 milliárd dollárt költött a Syngentára, igaz ezt később visszavonta.  A svájci cég megvásárlása már csak azért is észszerű lépés volt, mert Kínában él a világ népességének egyötöde, miközben mezőgazdasági területekből csak 7 százalékban részesedik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?