Egyre borúsabb a hangulat a magyar agráriumban: ezektől félnek a legjobban a gazdák

agrarszektor.hu
Bár gyengült optimizmusuk, még mindig bizakodva tekintenek a jövőbe a magyar agrárvállalkozások - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az OTP Agrár megbízásából készített felmérésben. A válaszadók rövidtávon leginkább a világpiaci helyzet, hosszútávon pedig az uniós agrárpolitika miatt fogalmaztak meg kétségeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019 tavaszán a mezőgazdasági vállalkozók mérsékelt, de az őszinél gyengébb optimizmussal tekintettek a következő fél évre, és ugyanígy ítélték meg a következő három évre várható folyamatokat is. A rövid távú agrárkonjunktúra index egy, a hosszú távú kitekintés indexe pedig két pontot gyengült, de mindkettő továbbra is pozitív tartományban maradt.

A rövidtávú agrárkonjunktúra index gyengülésének az üzleti környezet kedvezőtlenebb megítélése volt az oka, de az agrárkonjunktúra index továbbra is optimizmust jelez. A világpiaci helyzet és az egyéb körülmények megítélése okozta a romlást, sokat javult viszont a hitelhez jutás lehetőségének megítélése. A piaci várakozások lényegében nem változtak, sem a rövid távú kereslet, sem az árváltozások megítélése nem mozdult el érdemben. A hosszú távú kitekintési index azt jelzi, hogy a mezőgazdaságban még mindig bizakodóan ítélték meg a kilátásokat a válaszadók, de növekvő aggodalmak övezték az uniós KAP-reformot, valamint az élelmiszeripari kilátásokat és a földhasználat csökkentését tervezték.

A válaszadók a vetésterület némi mérséklődésével, és az állatállomány zsugorodásával számoltak. A májusi esők előtt végzett felmérésben a válaszadók rossznak ítélték az időjárás hatását gazdálkodásukra. A saját termelésű készletek megítélése nem változott érdemben, a foglalkoztatási kilátások romlottak és kissé csökkent azon válaszadók aránya, akik nem terveztek beruházást. A beruházások tervezett forrása leggyakrabban saját erő, ezt követően támogatás volt, de mindkettő aránya csökkent egy kicsit tavaly ősz óta. Mindemellett megnőtt a hitelek tervezett szerepe, mind a kedvezményes, mind a bankhiteleket tekintve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?