Bige csökkenti veszteségeit: harmadával drágább most a pétisó, mint tavaly volt

Agrárszektor
Tavaly komoly veszteséget halmozott fel a Nitrogénművek Zrt. és nem könnyítette meg Bige László dolgát a szolnoki gyár leállása sem. Az üzletember kötelezettségei eurómilliókra rúgnak, ideje megkezdeni a tartozás mérséklését. Bige László az agrárszektor.hu.-nak elmondta: ősszel tovább fog drágulni a műtrágya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK AKI statisztikai jelentése szerint nagyot ugrott tavaly óta a műtrágyaféleségek ára. Idén júliusban az ammónium-nitrát ára már 33 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, de a mészammon-salétrom is 25 százalékkal többe kerül. Ehhez képest a kálium-klorid "csak" 9, a foszfortúlsúlyos MAP mindössze 3, és az NPK valamivel 5 százalék fölötti mértékben drágult. Vagyis éppen azokat a műtrágyákat forgalmazzák most jóval magasabb áron, amelyeket itthon is nagy mennyiségben állítunk elő.

Mi lehet ennek az oka? Az áremelkedés minden műtrágya esetén tavaly szeptemberben kezdődött, ami a szezonális felhasználási csúcs miatt érthető. Ami érthetetlen, az az óriási különbség az árnövekedés mértékében a hazai gyártású nitrogénalapú termékek és a külföldi behozatalt igénylő foszforos és káliumos készítmények között. Az agrárszektor.hu felhívta Bige Lászlót, hogy megtudja, mindennek lehet-e köze a szolnoki gyárat ért "vegzálásoknak"?

Tavaly adtuk - üzletpolitikai okoból - túlságosan olacsony áron a műtrágyát. Idén semmi mást nem teszünk, mint követjük a nyugat-európai trendeket, például a Yara áremeléseit"

 - kommentálta a jelenséget a gyártulajdonos.

Az agrárszektor.hu az alábbi cikkben már beszámolt róla, hogy 2013 óta - azaz a KITE Zrt. sikertelen megszerzése óta - Bige László folyamatosan előremenekül: gyárat épít és korszerűsít, kamionokat vásárol, értékesítői hálózatot épít ki, vásárlókat hódít el vetélytársaitól alacsony áraival. Mindez eurómilliókba került, melynek fedezetét a kötvénypiacon találta meg az üzletember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hosszú évek óta először fordult elő, hogy a Nitrogénművek Zrt. tavaly valóban veszteséges lett. A szolnoki gyár az idén sokkal rosszabb mutatókat fog produkálni a több mint féléves működési szünet miatt, így a pozitív eredményt itt is el lehet felejteni.

Forrás: Opten

A műtrágyák értékesítésében - mintegy 20 százalékban - részt vesz egy másik Bige-érdekeltség is, a NZRT-Trade Kft. is. A kereskedőcég egy feljelentés nyomán a Gazdasági Versenyhivatal fókuszába került. A vád szerint a Nitrogénművek különböző csatornákoncsökkentett értékű műtrágyát adott el az NZRT-Tradenek, amit az teljes áron adott el a gazdáknak. A vizsgálat még folyik.

Forrás: Opten

Bárhogy is van, Bige László valóban rákényszerült az áremelésre. Az idei őszi szezonális csúcsra pedig a korábbinál is magasabb árakra készülhetünk. Az üzletember nem titkolja: az áremelésnek még messze nincs vége. Úgy tűnik, a piacért folyó harcot végül mégiscsak megsínylik a gazdák.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?