Bige még csapdában: állóháborúvá válhat a villámakció?

agrarszektor.hu
Holnap dőlhet el, hogy a katasztrófavédelem fellebbez-e a Bige-gyár újraindítása miatt, és ezzel az ügy elbírálása belecsúszik a bíróságok ítélkezési szünetébe. Újabb hónap telhet el úgy, hogy a szolnoki gyár csak veszteséget termel. Vajon meddig bírja a műtrágyamogul?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Népszava úgy értesült, mégsem indulhat még el Bige László szolnoki vegyigyára. A hírben a kénsavgyárat emlegetik, amely ügyében külön eljárás folyik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, továbbá rámutatnak, hogy a katasztrófavédelem még fellebbezhet a bíróság múlt heti határozata ellen.

A Bige Holding (az 1997-ben privatizált Tiszameni Vegyiművek Rt.) az alábbi részekből áll:

  • kénsavgyár
  • műtrágyagyár
  • krioli üzem
  • foszforsav- és tripolifoszfátüzem

Mint arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz két kereseti kérelmet nyújtott be Bige László, az egyik a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem tevékenységének azonnali hatályú beszüntetését kifogásolta - ez az ügy zárult le sikeresen július 4-én -, míg a másik kereseti kérelem a kénsavüzem tevékenységének haladéktalan felfüggesztését nehezményezte. A panasz a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljárását érinti. A második ügyben a bíróságnak július 18-ig kellene döntenie.

Katasztrófavédelmi gyakorlat a szolnoi gyárban 2012-ben (Fotó: MTI, Mészáros János)

A Népszava rámutat: a Katasztrófavédelmi Igazgatóság fellebbezhet a Debreceni Törvényszék múlt heti döntése ellen (ez holnap esedékes), és a kénsavgyár ügyében is megteheti majd ezt, amint megszületik a határozat.

Csakhogy július 15-től augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tartanak a magyar bíróságok, amibe az ügy elbírálása mindenképpen bele fog csúszni, vagyis az üzemek újraindítása őszre tolódhat ki.

Kérdés, ha alaptalannak bizonyulnak a vádak, mennyit veszít a gyár a több hónapos leállással, és lesz-e, aki ezt a kárt megtéríti? Az ügyben szerettük volna elérni Bige Lászlót is, de az üzletember szabadságon tartózkodik.

Korábbi cikkeink a témában: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?