Ezekre a szakemberekre hatalmas szükség lenne a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az agrárpályában rejlő karrierlehetőségekről, az agrárvégzettség előnyeiről, a hiányszakmákról szervezett agrárszakképzésben résztvevő diákok számára pályaorientációs délutánt az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Szekszárdon, 2019. november 27-én. A rendezvényen a Dél-dunántúli régióban tevékenykedő agrár- és élelmiszeripari cégek képviselői, valamint agrárszakképzéssel foglalkozó szakemberek tartottak előadásokat a fiataloknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ múlt évi felmérése szerint az agrárszakképzésben tanuló diákok 41 százaléka szeretne a szakmában elhelyezkedni, húsz százalékuk pedig tovább is tanulna az agrárpályán - írja közleményében az AMC. Ezek a számok egyértelműen az ágazat népszerűségét mutatják. A szakmai délutánnak helyet adó szekszárdi intézmény ráadásul a Dél-dunántúli régió egyik legjelentősebb középfokú mezőgazdasági iskolája, ahol az érdeklődő tanulók nagy száma is mutatta, hogy számos fiatal az agráriumban képzeli el a jövőjét.

Az esemény megnyitóján Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közösen végzett kérdőíves felmérésnek eredményeként a 9. évfolyamos agrárszakképzésben tanulók közel 70 százaléka személyes érdeklődése alapján választott középiskolát. Hozzátette: "a tanulók többsége konkrét elképzelésekkel rendelkezik a jövőjét illetően. A megkérdezett tanulók egyharmada főiskolai vagy egyetemi diplomát szeretne szerezni."

Forrás: Getty Images

A társszervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter köszöntőjében hangsúlyozta: "ha az emberiség előtt álló évtizedeket nézik, akkor az agrárszakma, az élelmezés az, ami a legjelentősebb kihívásokkal néz szembe. Globálisan meg kell oldani azt a problémát, hogy csökkenő természeti erőforrások mellett jóval nagyobb számú népességet kell élelmiszerrel ellátni úgy, hogy közben a Föld ökológiai környezetére, fenntarthatóságára vigyázni kell." A szakember szerint a minőségi élelmiszergyártás, a helyi termékek előállítása és a rövid ellátási láncok lesznek a legfőbb feladatai a jövő fiatal gazdálkodóinak. Ondré Péter kiemelte például a méhészetben, a gombatermesztésben és a dísznövény kertészetben rejlő lehetőségeket, amelyekhez sem jelentős befektetett tőke, sem jelentős földigény nem szükséges.

A nap további részében a diákok kerekasztal beszélgetés keretében tájékozódhattak az agrárkarrier lehetőségeiről, a szakma szépségeiről és nehézségeiről, valamint arról is, hogyan lehet agrárvégzettséggel a Dél-dunántúli régióban boldogulni. A beszélgetés résztvevői - Vendégh Edit a NAK Tolna megyei elnöke, Dr. Halas Veronika a Kaposvári Egyetem oktatója, Soltész Gyula, a NAKI Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Pongrácz Máté fiatal gazdálkodó, valamint dr. Kiss Gábor a Tolnatej Zrt. képviselői - azt fejtegették, hogy az agrárpálya ma már nem csak népszerű, de élethosszig tartó karriert, kiszámítható életpályát kínál. A szakemberek a beszélgetés során rávilágítottak olyan hiányszakmákra - mint például a mezőgazdasági gépész vagy gépészmérnök, vagy a tejipari szakember -, amelyekre óriási igény mutatkozik. Az előadók javaslatot adtak a diákoknak arra vonatkozóan is, milyen készségekre - például informatikai tudásra, vagy nyelvismeretre - lesz szüksége a jövő gazdálkodóinak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?