Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Miközben 2019 első felében a mezőgazdasági árak átlagosan 8,9 százalékkal, az ideiben ennél mérsékeltebben, 6,5 százalékkal emelkedtek, az egész élelmiszer-terméklánc ármozgásait nézve tehát az emelkedő trend idén is fennmaradt - mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. A mezőgazdasági árak már hét éve nőnek. Igaz, mivel az ár hullámzik, a termelő az emelkedést kevésbé érzékeli, a fogyasztó viszont biztosan - érzékeltette a dolog lélektanát Fórián Zoltán. Továbbra is leginkább a mezőgazdasági árak hullámzanak az élelmiszer-termékláncban, az élelmiszerek fogyasztói ára viszonylag egyenletesen emelkedik.
Az idei, rendkívüli évben eddig leginkább a fogyasztói árak nőttek, és erőteljesen húzzák felfelé az inflációt. E folyamat mögött több tényező együttes hatása húzódik meg. Az egyik a hiánypszichózis, amelyet a koronavírus-járvány előtt elég régen érzett a hazai fogyasztó. A várható hiány feltételezése olyan reflexeket hozott elő, mint a felhalmozás, a helyi termékek preferálása, a takarékos fogyasztás és az online vásárlás. Áprilisban éppen ezek miatt érték el növekedési csúcsukat (éves alapon 8,7 százalékot) az élelmiszerek már tavaly ősz óta folyamatosan emelkedő fogyasztói árai. A drágulás azóta is tart, bár némileg lassúbb tempóban (7,8-8,4 százalék). Az áremelkedést segítette a bővülő kereslet, amely bár korábban is emelkedett, de a tavasszal kapott egy sajátos löketet. Az árnövekedést gerjesztette a rendkívüli időjárás okozta terméskiesés és az állatjárványok hatása.
A koronavírus nyomán rövid időre világszerte elszakadt az ellátási lánc, majd lassan megint erőre kapott. Kialakultak új vásárlási és fogyasztói szokások. Az online csatorna térnyerése ennek kapcsán felgyorsult, és a megnyert tér az agrárszakértő szerint tartósan meg is marad. A helyi termékek felértékelődésével kapcsolatban azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet, a tudatosodás nem lineáris. Ha nem dolgozik rá tartósan a képzés és a közösségi marketing, akkor a most elért előrelépés nem lesz tartós.
A kompetencia-központ várakozásai szerint az év hátralévő hónapjaiban tovább lassul az élelmiszer-drágulás. A fogyasztói árak az idén 7 százalékkal emelkedhetnek, a mezőgazdaságiak pedig 6 százalékkal. Az utóbbiakat az első fél évben inkább az állat- és állatitermék-árak húzták felfelé, ezek egy év alatt 8,9 százalékkal nőttek, a növények esetében 5,2 százalékos az áremelkedés.
A legjobban a sertés és a gyümölcs drágult. A sertés ára a márciusig tartó egy évben lendületesen emelkedett, majd 20 százalékkal visszakorrigált, de a vágósertés az első fél évben így is 24 százalékkal többe került, mint egy évvel korábban. Fórián Zoltán szerint az emelkedésben elsősorban az afrikai sertéspestis miatti kivágások okozta világpiaci keresletbővülés, a korrekcióban pedig már inkább a koronavírus húsipari hatásai jelentkeztek. A sertéspestis németországi megjelenése miatt most újra lejtőn vannak az árak. A gyümölcs az időjárási anomáliák és a tavaszi szállítási nehézségek miatt drágult. A kompetencia-központ várakozásai szerint tartósan el kell búcsúznunk az olcsó gyümölcstől. Ez felértékeli a saját termést, amire szükség is van, hogy a szektor leépülését megelőzzük - tette hozzá Fórián Zoltán.
Mindezek a ráfordítások az árak alig érzékelhető, 0,2 százalékos növekedése mellett történtek, így az agrárolló tovább nyílt. Tény ugyanakkor, hogy a ráfordítások árváltozása mögött is egymást kiegyenlítő hatások állnak: az üzemanyag- és a műtrágyaárak lefelé, a növényvédő szerek és állatgyógyszerek felfelé húzták a költségeket.