Amiről kevesen beszélnek: a generációváltás pénzügyi és befektetési oldalról nézve

Amiről kevesen beszélnek: a generációváltás pénzügyi és befektetési oldalról nézve

agrarszektor.hu
A generációváltás témája évek óta a középpontban van, befektetési és pénzügyi oldalról azonban viszonylag kevés szó esik róla. Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere az Agrárszektor 2020 konferencián többek között olyan kérdésekre adott választ előadásában, mint, hogyan lehet a befektetésekben hozamokat elérni az agráriumon keresztül, mennyire fontos az innováció az ágazatban, illetve milyen lehetőségeket tartogat a generációváltás az egyes szektorok számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hogyan lehet a befektetésekben hozamokat elérni az agráriumon keresztül, milyen innovatív folyamatok zajlanak jelenleg és milyen lehetőségeket tartogat a generációváltás az ágazat számára - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában Munkács Dávid az Agrárszektor 2020 Konferencián. Mint mondta, az alapkezelés során a legfontosabb feladatuk mindig az, hogy olyan trendeket azonosítsanak, amelyekkel a befektetők hozamokat tudnak elérni. Az egyik ilyen kikerülhetetlen trend jelenleg az agrár és befektetési szektorban a telekommunikációs evolúció, a napjainkban leggyakrabban használt 4G után most ugyanis az 5G korszakába köszöntöttünk be, ami alapvetően változtatja majd meg nemcsak az agráriumot, de a többi szektort is. Sokkal gyorsabb adatátviteli sebességet tesz majd lehetővé, mint az eddigi generációk, ami lehetővé teszi majd, hogy a különböző okos eszközök kommunikálni tudjanak majd egymással - hangsúlyozta a szakember.

A generációváltással, illetve vagyonátrendeződéssel kapcsolatban Munkácsi Dávid kiemelte, jelenleg a Z-generáció tagjai, vagyis az 1996-2006 között születettek vannak a legtöbben a világon, ők alkotják a népesség 32 százalékát, a fiatalabb generáció tehát egyre nagyobb részét teszi ki a populációnak. Ugyanakkor hiába központi téma a generációváltás már évek óta, a vagyon 80 százaléka továbbra is az idősebb korosztály birtokában van, ami jól mutatja, hogy vagyonátrendzősédes még nem egy lejátszott folyamat - tette hozzá.  

Munkácsi Dávid

Sok olyan innovatív iparág van, amelyek komoly hátszelet kaptak a technológiai fejlődésben az elmúlt időszakban, ezek egy része pedig az agráriumban is szerepet kapott már. A főbb befeketetési területek jelenleg a következők:

  • mobilkommunikációs világ következő generációja - 5g 
  • hálózatra csatlakoztatott eszközök elterjedése - iot, "dolgok internete"
  • korábban nem használt technológiák - virtuális valóság, mesterséges intelligencia, robotika térhódítása
  • a környezettudatosságra ösztönző megoldások - e-car, hibrid, zöld energia
  • smart home, smart farming, smart city
  • adataink védelmére, tárolására szolgáló eszközök - kiberbiztonság, cloud
  • szórakozás új formája - videojátékok, e-sport

A "Generali innováció részvény befektetési alap" az agrárvállalkozások számára is jó megoldás lehet, érdemes ugyanis kicsit más szemmel tekinteni az agráriumra, illetve a befektetésekre és az innovációkra - közölte a szakember. Mint mondta, az Alap felgyorsult, változó világunk olyan dinamikusan növekvő vállalatainak részvényeibe kíván befeketetni, melyek a közeljövő innovatív fejlesztéseit tartják szem előtt, elkötelezettek a technológiai áttörésekben, így folyamatosan alakítják és formálják életünket, jövőképünket. A jövő befektetései az agráriumban a precíziós gazdálkodás, a vertikális gazdálkodás, az önvezető járművek, a drónhasználat, a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, illetve a beltéri növénytermesztés - tájékoztatott Munkácsi Dávid. 

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06