Megszólalt a szakértő: ezek a kihívások várnak a magyar agráriumra 2021-ben

Megszólalt a szakértő: ezek a kihívások várnak a magyar agráriumra 2021-ben

agrarszektor.hu
Számtalan tényező befolyásolta és volt hatással idén nemcsak a világ, de Magyarország agráriumára is, ilyenek akár a különböző állatbetegségek, az árak volatilitása, és nem utolsó sorban a koronavírus-járvány is - mondta az Agrárszektor 2020 Konferencián Bujdosó Tünde, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója. Kiemelte, a 2021-es kilátásokat nézve fel kell készülni a takarmányárak növekedésére, de számolni kell a moratórium megszűnésének hatásával is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Turbulens változások mezején élünk, a kiszámíthatóság pedig gyakorlatilag lekerült a palettáról 

 - kezdte előadását Bujdosó Tünde az Agrárszektor 2020 Konferencián, majd elmondta, idén számtalan tényező befolyásolta az agráriumot, amelyek komoly hatással voltak az egész ágazatra. A 2019-es évet tekintve a főbb kockázatok között említhetjük a technológiát, a beruházási kényszert, a finanszírozást, az állatbetegségeket, illetve járványokat, Kína szerepét, a munkaerőhiányt, a generációváltást, a klímaváltozást, a kereskedelmi vámháborút, valamint az EU támogatási rendszerét is. Kína szerepét érdemes hangsúlyozni, hiszen a termelés, a készletezés, a fogyasztás, és az ellátási láncok tekintetében igaz az a mondás, hogy minden út Kínába vezet, különösen az állattenyésztés és a takarmányágazat jelenlegi helyzetét tekintve - tudatta a szakember. Emellett érdemes kitérni arra is, hogy az állatbetegségek és a járványok folyamatosan végig kísérik az életünket, együtt kell velük éljünk, megnehezítik az ágazat szereplőinek napi tevékenységét, és olyan döntésekre, illetve stratégiákra kényszerítik őket, amiket eddig nem hoztak meg - hangsúlyozta Bujdosó Tünde. A 2020-as év főbb kockázataival kapcsolatban elmondta, ide lehet sorolni az export korlátozásokat, a tulajdonos átrendeződéseket, az árak volatilitását, az árfolyamkockázatot, illetve a minden ágazat és szektor életét meghatározó COVID-19 megjelenését (készletfelhalozás, HORECA, vásárlási szokások, korlátozó intézkedések).

Bujdosó Tünde

Az agrárium és a takarmányágazat szempontjából fontos az árak volatilitásának elemzése, hiszen ez utóbbiakat jelentősen befolyásolja a kukorica, a búza és a szója ára - közölte a szakember. Hozzátette, a 2020-as évben már fordultak elő takarmányár emelkedések, és ez a tendencia valószínűleg 2021-ben is folytatódni fog. A takarmányipart nézve összességében Magyarországon 3,7 millió tonna került eladásra, ez a mennyiség 330 takarmánykeverőben került elkészítésre. 

Az, hogy ezeket a volatilis árakat, a növekvő szemes árakat, a növekvő alapanyagköltségeket a takarmányosok, hogyan tudják kigazdálkodni, ez nagy kérdés. A nagyobb keverők közül azoknak lesz előnyösebb a helyzetük, amelyek zárt integrációban működnek, a kisebb keverők közül azok tudják túlélni ezt a helyzetet, ahol valamilyen specifikummal rendelkeznek, illetve valamiben különlegesek a piacon. Elmondható, hogy a takarmányfelhasználó állattenyésztőkre nehéz időszak vár.

A 2021-es kilátásokat nézve, fel kell készülni a takarmányárak növekedésére, a határidős kötések fontosságára, számolni kell a moratórium megszűnésének hatásával, valamint a sertés- és baromfiárak volatilitásával, illetve a Brexit hatását is lehet majd érezni - tájékoztatott Bujdosó Tünde. Kiemelte, Kína szerepe mellett sem lehet elmenni, és természetesen a COVID-19 hatása is érződni fog. 

A szakember szerint az átütemezések és késedelmek számának növekedése egyértelműen része lesz az életünknek, és fontos tudni, hogy ennek mi áll a hátterében. A mezőgazdaságban mindig voltak és lesznek késedelmek, amelyeket átütemezéssel kezelnek a piac szereplői, ebben pedig partnerek a hitelbiztosítók. Addig ez nem jelent problémát, amíg olyan esemény miatt történik mindez, amely eredményt hoz, illetve hatékonyságot növel, ugyanakkor, ha ez valamilyen likviditásszegény állapotból keletkezik, ott nagyon komoly együttműködés szükséges a hitelbiztosítóval, hiszen a cél, hogy a cégek és a partnerek a piacon maradjanak - hangsúlyozta Bujdosó Tünde. 

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?