Elárulta a szabolcsi cégvezető, mi a gyors fejlődés titka a magyar mezőgazdaságban

Elárulta a szabolcsi cégvezető, mi a gyors fejlődés titka a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Arrafelé kell tendálnia a termelésnek, ami piac- és versenyképes - mondta el Pásztor András, a timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A szabolcsi szakember azt is elárulta, hogyan tudtak gyorsan és hatékonyan fejlődni a rendszerváltás óta eltelt évek alatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pásztor András elmondta, hogy a Vetőmag és Szárító Kft.-t azért alapították meg 12 gazdával a rendszerváltás után 1995-ben, mert rájöttek arra, hogy ha egyénileg próbálják meg művelni a földjeiket, akkor külön-külön kevés eszköz és kevés lehetőség áll a rendelkezésükre, társulva viszont jól tudnak működni. A Kft. a földműveléshez szükséges nagygépek beszerzését és üzemeltetését, a telephelyek kialakítását, a raktározást és a finanszírozást átvállalta az egyes gazdáktól, de amúgy mindenki egyedileg gazdálkodik. Azokat a feladatokat végzik közösen, amelyek csak gazdasági társaságként végezhetőek. Pásztor András szerint ezzel hatékonynak bizonyultak, és gyors fejlődést biztosítottak maguknak.

A szabolcsi cég ügyvezetője beszélt arról is, hogy a tevékenységük széles körű: komoly vetőmag-előállítási potenciáljuk van, 4 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaznak vetőbúzából, árpából és tritikáléból, emellett 270-300 hektáron hibridkukoricát is termelnek, méghozzá címerezőgép nélkül. Pásztor András elárulta, hogy még 1991-ben megvásárolták a rakamazi állami öntözőfürtöt, így az se hátráltatja őket, ha kevés a csapadék, mert tudnak öntözni. Korábban cukorrépa-termesztéssel is foglalkoztak, de az abbamaradt. Az utóbbi időben zöldborsó- és csemegekukorica-termesztésbe fogtak, amelynek a teljes vertikumát biztosítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?