Sokat bukhat az a gazda, aki lekési ezeket a határidőket: jó lesz odafigyelni rájuk

Sokat bukhat az a gazda, aki lekési ezeket a határidőket: jó lesz odafigyelni rájuk

agrarszektor.hu
Az egyes támogatások igénylése esetén a teljes megfelelés érdekében nagyon oda kell figyelni bizonyos határidők megtartására is. Így van ez többek között a VPAKG esetében is, ahol - bár ez évben lejár a támogatás - tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni szeptember 30-ig, vagy a későbben lekerülő növény esetében a betakarítást követő harminc napon belül. A VP ÖKO szántó és ültetvény esetében is elvárt a terv, bár ott nem kell talajvizsgálatra alapozottan elkészíteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amennyiben a gazdálkodó területét az aszály sújtotta, úgy a kárbejelentést szeptember 30-ig kell megtenni, függetlenül attól, hogy a miniszter nem adta ki közleményét, melyet október 30-ig hirdethet meg - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Fontos lehet még áttekinteni az AKG-ban a talajminták 5 éves folyamatosságának meglétét, mert a VPAKG 2016-os kedvezményezetteknek 2021. december 31-ig ez a kötelezettség mindenképpen fenn áll. A hosszabbítást választó VPAKG kedvezményezettjeinek a folyamatos talajvizsgálat megléte a hosszabbítás évében csak akkor elvárt, ha műtrágyát kíván felhasználni nitrátérzékeny területein (vagy annak egy részén).

A zöldítéshez kapcsolódóan is figyelni kell arra, hogy a nitrogénmegkötő évelő pillangóst szeptember 30-ig fenn kell tartani, s növényvédőszer használat sem lehetséges, amíg a növénykultúra adott évben a területen van. A zöldítés esetében az EFA másodvetés elvégzésének tényét is jelentsük 15 napon belül, mely zöldtrágya, vagy takarónövényt 60 napig a területen kell tartani (október 1-ig kell elvetni).

Szeptemberre vonatkozó határidő még a Kölcsönös megfeleltetés részét képező Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) által meghatározott előírás, mely szerint az erózió elleni védelem érdekében fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után, őszi kultúra vetésével, vagy másodvetésű takarónövény termesztésével, vagy a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve középmély vagy mély talajlazítás elvégzésével, valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett.

A NAK kiemelte, hogy a szeptemberi előírások nem teljeskörűek, de felhívják a  figyelmet arra, hogy ébernek kell lenni a támogatásokkal kapcsolatosan is. Ezért minden gazdálkodónak erősen ajánlott átnéznie, időben van-e még az egyes bejelentések, beadványok benyújtásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?