Ketyeg az óra: sokat bukhat az a magyar gazda, aki ezt nem intézi január 31-ig

Ketyeg az óra: sokat bukhat az a magyar gazda, aki ezt nem intézi január 31-ig

agrarszektor.hu
Január 31-ig több mint 27 ezer termelőnek kell beadnia a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében azt is jelezte, hogy a falugazdászok segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén is január 31-ig kell benyújtani elektronikus úton a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih). A kötelezettség az alábbi támogatásokban részesülő termelőre vonatkozik:

  • Vidékfejlesztési Program (VP) agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG);
  • VP ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO);
  • VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések;
  • VP élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB).

Több mint 27 ezer termelőnek kell benyújtania a web-GN-t, eddig az érintettek fele tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A 2023. január 31-i határidő jogvesztő, hiánypótlásra nincs lehetőség. A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15%-ának elvesztését eredményezi. Azoknál a támogatásoknál, ahol a tápanyag-gazdálkodási terv beküldése is előírás (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény földhasználati kategóriák), a web-GN beküldésének hiánya további 15%-os levonást von maga után.

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen nyomtatványt kell kitölteni, majd az ügyfélkapun keresztül beküldeni. A beküldés akkor sikeres, ha három üzenet érkezik az ügyfélkapus tárhelyre: kettő az ügyfélkaputól, a harmadik pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. Amennyiben valaki a Nébih általi visszaigazolást a beküldő 24 órán belül nem kapja meg, akkor azt az akg@nebih.gov.hu e-mail címen szükséges jelezni. A NAK arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében a kamara falugazdászai is segítséget tudnak nyújtani a gazdálkodóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?