Itt a figyelmeztetés: súlyos pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezt nem intézik el

Itt a figyelmeztetés: súlyos pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezt nem intézik el

agrarszektor.hu
Megkezdődött az adatszolgáltatás időszaka a magyar gazdálkodók számára. Nem árt tudni, hogy egyes VP támogatások esetében nemcsak a Gazdálkodási Napló vezetése elvárt, hanem az előző naptári évben - 2022 - vezetett napló adataiból adatszolgáltatási kötelezettsége is fennáll. Ilyen például az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodás támogatás is. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alábbi támogatásoknál nemcsak a Gazdálkodási Napló vezetése elvárt, hanem a 2022-ben vezetett napló adataiból adatszolgáltatási kötelezettsége is fennáll a gazdálkodónak: agrár-környezetgazdálkodási kifizetés, ökológiai gazdálkodás támogatás, NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések, élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (kivéve a csak sövénytelepítés esetét) - fenntartási időszakra vonatkozóan.

A webGN és a Nitrát adatszolgáltatás benyújtási folyamata 2023. január 1-től megkezdődött.

  • január 1 - január 31. közötti időszakban a webGN benyújtása zajlik. A határidő jogvesztő. Mulasztás esetén az előző évre jutó támogatási összeg 15 %-kal csökkentésre kerül. Ugyanakkor, ha a támogatott Tápanyaggazdálkodási terv készítésére is kötelezett (VPAKG/ÖKO szántó és ültetvény) úgy ezen adatszolgáltatás elmaradásával további 15 % szankcióra lehet számítani.

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni, a pályázati kiírás vonatkozó előírásai szerint kitölteni és ügyfélkapun keresztül beküldeni. A TGT-be a 2022. egységes kérelem benyújtásának jogvesztő időpontjáig (2022.június 9.), azaz a támogatás első évében - a 2022-es növényekre vonatkozóan - elkészített terv adatait kell rögzíteni! 2023. január 1 - március 31. közötti időszakban a nitrát adatszolgáltatás lehetséges. A beküldés tényét igazolóan 3 visszaigazolás érkezik az ügyfélkapura. Az utolsó, azaz a 3. NÉBIH igazolás tartalmazza az adatszolgáltató adatait, a benyújtás sikerességét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Alábbi részletek is fontosak lehetnek:

Támogatások esetében a néhai nevében a vélelmezett örökös járhat el. A néhai ügyfélazonosìtójával megy be az adatszolgáltatás. Amennyiben már a kincstárnál örökösként nyilvántartott, úgy saját nevében jár el, nyilatkozik és szolgáltat adatot. Mindkét esetben azonban kerüljön beküldésre az akg@nebih.gov.hu email címre néhai regisztrációs száma, s az, hogy nevében a vélelmezett örökös (nyilvántartási szám) járt el, ha már örökös az ügyfél, akkor azért, hogy összekapcsolható legyen a NÉBIH listával. Elképzelhető, hogy az addigra nem frissül. Az új nyomtatvány az alábbi linken érhető el, s tölthető le. A NÉBIH tájékoztatójában további részleteket is tartalmaz: http://anyk.nebih.gov.hu/GazdalkodasiNaplo

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?