Őrület a műtrágyapiacon: kiderült, meddig maradhatnak a magas árak

Őrület a műtrágyapiacon: kiderült, meddig maradhatnak a magas árak

agrarszektor.hu
Bár sok nehézséggel kell szembenéznie az agráriumnak, műtrágyahiány azonban nem fordulhat elő Magyarországon. Az elmúlt 20 évben minden tavasszal lehetett hallani, hogy vásároljanak a gazdák időben műtrágyát, mert kevés lesz - erre 2022-ben azonban ténylegesen komoly esély lehet - hangsúlyozta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője az Agrárszektor 2021 Konferencián. Hozzátette, hogy a műtrágya egy tömegáru, ezért mindig tudatosan kell előre tervezni és gondolkozni, hiszen máról holnapra nem lehet leszállítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Balássy Ákos az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a régióban megfelelő gyártási kapacitás áll rendelkezésre, a környező gyárak bőségesen el tudják látni a magyarországi igényeket, mellette pedig még többlettermelés is van, hazánktól távolabbi országokba is exportálnak. Nemrégiben felmerült, hogy újabb műtrágyagyár épülhet hazánkban, a szakember szerint azonban eddig is megvolt a mérleg, megfelelő logisztikával a jövőben is elegendő műtrágyával tudják majd ellátni a gazdákat. Ráadásul egy újabb gyár óriási beruházás lenne és a környezeti terhe sem volna elhanyagolható.

Természetesen a mostani csillagászati árak sem fognak örökké tartani. Lesznek olcsóbb műtrágyaárak, az viszont biztos, hogy a tavaszi szezon végéig árcsökkenésre nagyon kicsi esély van.  

Az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, Európa a legkevesebb összeget hajlandó megfizetni a műtrágyákért. Fontos, hogy a piaci igények ki legyenek elégítve, a speciális műtrágyák forgalma (inhibitoros műtrágyák) viszont minden elváráson felül növekedett. A gazdák tehát belátták, hogy egy magasabb árszinten sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy ha már drága műtrágyát szórnak, milyet szórnak, és annak mi lesz a hasznosulása. 

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?