Felpörgött a magyar agrárium: egyre nagyobb biznisz ezeknek a cégeknek hitelezni

Felpörgött a magyar agrárium: egyre nagyobb biznisz ezeknek a cégeknek hitelezni

agrarszektor.hu
A 2021-es év során jelentős mértékben megnőtt mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint a kereskedelmi cégek súlya a bankok vállalati hitelportfóliójában. Ezzel szemben a szállító és a logisztikai cégek részesedése már csak kevéssel haladja meg a 4 százalékot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi év során jól érezhető volt az átalakulás a vállalati hitelportfólió ágazati összetételében Magyarországon. A feldolgozóipari vállalatok hiteleinek állománya mindössze 2,2%-kal emelkedett - miközben a teljes céges portfólió nagysága közel 11%-kal -, így az állomány szerinti részesedésük két százalékponttal, 22,9%-ra csökkent éves összevetésben - írta meg a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján. A helyzetet árnyalja, hogy mindez úgy következett be, hogy az MNB statisztikájában az élelmiszeripar is a feldolgozóiparon belül szerepel: a tavalyi év pedig egyáltalán nem alakult rosszul az élelmiszerek, italok és dohánytermékek feldolgozását végző ágazat finanszírozási piaca szempontjából, hiszen az itt tevékenykedő cégek hiteleinek állománya 15,6%-kal, 685 milliárd forint fölé ugrott egy év alatt.

Jelentős mértékben, 17% fölé nőtt viszont a kereskedelmi és gépjárműjavítási ágazatban érdekelt cégek súlya a hitelportfólión belül, mivel ezen a területen a decemberig tartó egy év alatt közel 18%-kal, 1771 milliárd forintra hízott az állomány. A számok azt mutatják, hogy tavaly is fennmaradt a vállalati hitelállomány viszonylag nagy, ágazatok szerinti koncentrációja, ám a három legnagyobb terület - a feldolgozóipar, a kereskedelem és az ingatlanügyek - súlya már csak 60,8%-ot ért el decemberben, ami éves alapon közel egy százalékpontos csökkenés.

Ami a viszonylag szerényebb súlyú ágazatoknál történt mozgásokat illeti, a mezőgazdaságban - ahová az élelmiszeripar értelemszerűen nem számít bele - 12,2%-kal, 521 milliárd forint környékére emelkedett a hitelállomány, amelynek nyomán valamivel 5% fölé kúszott a súlya a teljes portfólión belül. A szállítási, raktározási területen azonban a hitelállomány hosszabb ideje tartó zsugorodása folytatódott, így az ágazat részesedése 0,6 százalékponttal, 4,3%-ra olvadt a teljes portfólióban.

Az MNB adatai szerint egyébként tavaly soha nem látott szintre, 10 375 milliárd forintra emelkedett a nem pénzügyi vállalatoknál lévő hitelek állománya, ami 10,9%-os, éves bővülésnek felel meg. A tranzakciók - tehát az új hitelfelvételek és törlesztések - értékénél pedig látványos ugrást hozott 2021: a teljes évi egyenleg majdnem pontosan 1000 milliárd forintos többletet mutatott, 27,9%-kal nagyobbat az egy évvel korábbi 782 milliárdnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?