Súlyos lépést tehet az Európai Bizottság a háború miatt: ez minden gazdát érintene

Súlyos lépést tehet az Európai Bizottság a háború miatt: ez minden gazdát érintene

agrarszektor.hu
Elhalasztaná az Európai Bizottság az ukrán-orosz háború miatt az erre a hétre tervezett, kulcsfontosságú javaslatok nyilvánosságra hozatalát. Az uniós agrárbiztos és a francia elnök szerint az EU-nak a megváltozott körülmények fényében újra kellene gondolnia a zöld gazdálkodási céljait. A háború miatt közben egy élelmiszerválság is kialakulóban van, különösen az ukrán és orosz gabonaimporttól függő afrikai országok vannak veszélyben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az uniós tagállamok mezőgazdasági és halászati ​​miniszterei is összegyűlnek 2022. március 21-én, hogy megvitassák az orosz invázió hatásait. A Politico értesülései szerint az Európai Bizottság már azt fontolgatja, hogy elhalasztja azokat kulcsfontosságú mezőgazdasági javaslatokat, amelyeket ezen a héten kellene nyilvánosságra hozni. Janusz Wojciechowski, az Európai Unió agrárbiztosa és Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor az ukrán-orosz háború fényében az EU zöld gazdálkodási céljainak újraértékelését kérik. A francia elnök szerint ugyanis az EU fenntarthatósági terve még az "ukrajnai háború előtti világon" alapul, a megváltozott körülményekre való tekintettel pedig módosítani kellene azon. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan ma fog dönteni a felvetésről.

Mindeközben érik az élelmiszerválság is. A ONE szegénységellenes kampánycsoport által közzétett legfrissebb jelentés felvázolta, hogy az ukrán-orosz háború háború milyen hatással van a világra, különösen az afrikai országokra. Az afrikai búzaimport körülbelül 50%-a Ukrajnából és Oroszországból származik, ez a szám Eritreában, Egyiptomban, Beninben, Szudánban, Dzsibutiban és Tanzániában 70%-os vagy még magasabb is lehet. A rohamosan emelkedő árak és az ellátási problémák súlyosbítják azt az élelmiszerválságot, amely a világ legsebezhetőbb embereinek millióit sújtotta már - figyelmeztet a jelentés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?