Óriási előrelépés: 50 helyet ugrott előre a MATE az agrártudományi világranglistán

Óriási előrelépés: 50 helyet ugrott előre a MATE az agrártudományi világranglistán

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) - 14 hónappal a 2021. február 1-jei megalakulása óta - 50 helyet javított a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) idei agrártudományi ranglistáján. Az 50 helyes előrelépés mögött az egyik legfontosabb tényező a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése - a munkaerőpiac visszaigazolja az Egyetemen tavaly év elején elindult integrációs és fejlesztési folyamatokat -, a másik pedig az intézmény tudományos teljesítményének növekedése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) 2022. április 6-án tette közzé az aktuális QS World University Ranking ranglistáját. Az agrártudományi rangsorban (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) 2022-ben 1225 egyetemet elemeztek a rangsorkészítők, melyek közül a legjobb 410 intézmény került fel a listára (legjobb 33%). A 2021-es rangsorhoz képest egyébként százzal több intézményt vizsgáltak az agrártudományi kategóriában (1125-ről 1225-re nőtt ez a szám). Az agrártudományi lista 410 legjobb rangsorolt intézménye közé 5 magyar egyetem került be. Közöttük megosztott első helyet ért el a MATE a Debreceni Egyetemmel közösen.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a rangsor az egyetemek tudományos teljesítményét és nemzetközi hírnevét tükrözi, valamint fontos tájékozódási pontot ad a nemzetközi hallgatóknak és oktatóknak. A QS tudományterületi rangsorra való felkerülés kritériumai nagyon specifikusak és szigorúak, ezért örömteli fejlemény, hogy az agrártudományi kategóriában a MATE nemcsak megőrizte helyét a legjobb 410 intézmény között, hanem a 2021-es eredményéhez képest 50 helyet előrelépve, a 201-250. pozíciót szerezte meg.

Így 2021-ben a MATE a világ legjobb 23%-ában, 2022-ben a legjobb 17%-ban végzett az agrárképzéseket kínáló egyetemek kategóriájában, ezzel 6%-ot javított relatív pozícióján

- emelte ki Gyuricza Csaba.

A Quacquarelli Symonds 51 féle tudományterületi rangsort ("Subject Ranking") állított fel, amelyek az adott tudományterületen legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező intézményeket foglalták magukba. A lista összeállításakor több szempontot vettek figyelembe: a tudományos hírnevet, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók publikálási termelékenységét és impaktját, valamint a munkáltatók értékelését.

A QS mellett nyilvánosságra hozták a globális rangsor, a World University Ranking 2022-es rangsorát is, melyben 1673 intézményt vizsgáltak, s amelyek közül a legjobb 1300 került fel a publikált rangsorra. Ezek közül a MATE a 801-1000-ik helyen végzett, javítva ezzel az 1000+ kategóriában elfoglalt pozícióját, így a világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között kapott helyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14