Sokan hibáznak az egységes kérelmek beadásakor: ezt rengetegen elrontják

Sokan hibáznak az egységes kérelmek beadásakor: ezt rengetegen elrontják

agrarszektor.hu
Szankciómentesen lehet 2022. május 31-ig adatváltozás keretében módosítani minden olyan egységes kérelmet, amelyet május 16-ig benyújtottak. Kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek, ahol a benyújtott támogatási kérelem 2022. május 16-a után már csak szankció mellett módosítható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fontos különbséget tenni, hogy mi számít pontosításnak és mi pedig módosításnak egy kérelemben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A pontosítás olyan jellegű adatváltozás, amely az egységes kérelemben megadott adatokra vonatkozó valóságnak megfelelő kiigazítására irányuló, de többlet-támogatási igénnyel nem járó bejelentés. Az ilyen jellegű adatváltozás mindaddig megtehető, amíg az ügyfelet a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) szabálytalanságról nem értesíti vagy helyszíni ellenőrzésről nem értesíti, és a helyszíni ellenőrzés során szabálytalanság nem kerül feltárásra. 

Ezzel ellentétben a módosítás a támogatási igény növelésére irányuló adatváltozás bejelentés, amely június 1. - június 9. között már adott kérelemhez vagy táblához tartozó jogcímek esetén munkanaponkénti 1%-os késési szankcióval jár. Június 9-ét követően nem lehet módosítást benyújtani! Szintén nincs lehetőség arra, hogy egy visszavont jogcím/intézkedés, tábla, egyed, erdőrészlet stb. ismét "felvételre, jelölésre" kerüljön, tehát visszavonás visszavonása nem lehetséges 2022. június 9-t követően. Módosításnak minősül egy, az adott kérelemben addig nem szereplő új tábla, új blokk felvétele, még akkor is, ha ezzel együtt egy azonos támogatási összeggel járó tétel visszavonásra is kerül.

A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy azon jogcímek esetén, ahol a támogatási összeg nagysága hasznosítási kódonként eltérő nagyságú, egy hasznosítási kód váltás vagy terület csökkentés is módosításnak minősülhet, ezért fontos, hogy minden jogcím esetén külön kell kezelni a módosítás és pontosítás bejelentését! Minden esetben célszerű átgondolni a jogcímekkel igénylésével vállalt feltételeket is. A kérelem pontosításában, módosításában segítséget nyújt a Magyar Államkincstár által minden évben megjelentett adatváltozás kézikönyve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?