Itt a jelentés: durva átalakulásokat hozhat a mezőgazdasági piacokon a háború

Itt a jelentés: durva átalakulásokat hozhat a mezőgazdasági piacokon a háború

agrarszektor.hu
Közzétette az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága az unió mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló legfrissebb előrejelzését. A jelentés kiemelten tárgyalja az alapvető élelmiszerbiztonsági, valamint az unió takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatos rendszerszintű aggályokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miközben 2022 első negyedévében a legtöbb országban megkezdődött a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott korábbi korlátozó intézkedések feloldása, Ukrajna 2022. február 24-i orosz inváziója újabb komoly bizonytalanságokat hozott a világba - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A pandémia mellett az orosz-ukrán háború két éven belül tehát már a második olyan jelentős sokkhatás, amely gazdasági visszaesést okoz az európai és közép-ázsiai régióban. Mindezek eredményeképpen 2022-ben a termelés 4,1%-kal csökkenhet, ami összességében kétszer olyan súlyos visszaesés lehet, mint a koronavírus-járvány okozta 2020-as recesszió.

Az Európai Bizottság által közzétett, az Európai Unió mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló előrejelzés is kiemeli tehát, hogy Ukrajna orosz inváziója jelentős zavarokat okozott a globális mezőgazdasági piacokon, nagyobb bizonytalanságot teremtett a gabonafélék és olajos magvak jövőbeni globális rendelkezésre állásával kapcsolatosan, továbbá hozzájárult a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt már egyébként is feszült piacokon kialakult instabilitáshoz. Mindezek alapvető élelmiszerbiztonsági, valamint az EU takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatos rendszerszintű aggályokat vetettek fel, különös tekintettel az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó import tekintetében.

A jelenleg is folyó harcok és a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti szállítási és logisztikai fennakadások várhatóan erősen befolyásolják Ukrajna jelenlegi és jövőbeli termelési kapacitását. Az újonnan kinevezett ukrán agrárminiszter jelezte, hogy az orosz invázió következményeképp várhatóan - a korábban előrejelzett 20%-os csökkenéssel ellentétben - mintegy 30-50%-kal kevesebb lesz az idei termés. Ukrajna mezőgazdasági szektora számára éppen ezért célzott segítséget igényeltek többek között a vetőmagok, az inputanyagok és az állatgyógyászati készítmények biztosítása területén. A tengeri kikötők lezárása miatt pedig zöld folyosók kialakítását és a szállítási szabályok egyszerűsítését, valamint az állat- és növényegészségügyi előírások (SPS) átmeneti jelleggel történő enyhítését kérték. Az orosz hadsereg keleti átcsoportosítását követően Ukrajna középső és nyugati részein várhatóan hamarosan megindulhat a termelés.

Ki kell emelni azonban, hogy az EU-ban az idei és a következő gazdasági évben az élelmiszer, a takarmány és a műtrágya rendelkezésre állása egyelőre nem ad okot aggodalomra. Az Unió élelmiszerből ugyanis nagyrészt önellátó, hatalmas agrár-élelmiszer-kereskedelmi többlettel rendelkezik, és egységes piaca várhatóan ismét bizonyítani tudja a jelenleg kialakult gazdasági sokkhatások elnyelésében betöltött szerepét. Az ellátásbeli hiányosságok várhatóan csak a 2023/2024-es gazdálkodási szezontól válhatnak súlyossá, mindazonáltal a magas piaci árak és az inflációs trendek már jelenleg is több tagállamban jelentős élelmiszerár emelkedést eredményeznek, amely súlyosabb szociális problémák előjele lehet. Annak ellenére, hogy az EU-ban jelenleg még nem fenyeget élelmezésbiztonsági válság - ami elsősorban a kialakult helyzetre adott gyors szakpolitikai reagálásnak, a Közös Agrárpolitikának és a gazdálkodóknak köszönhető - jelen helyzetben azonban kiemelt jelentőséggel bír minden egyoldalú, kereskedelemtorzító intézkedés elkerülése, valamint ezzel egyidejűleg felértékelődik az összehangolt fellépés jelentősége.

A termelési mutatók várható alakulása az egyes állattenyésztési ágazatokban

Az Európai Bizottság által közzétett előrejelzés adatai szerint az elmúlt évben a nyerstej ára egész évben emelkedett, az áremelkedés ellenére az EU tejtermelése 0,4%-kal visszaesett, ami 2009 óta az első termeléscsökkenés volt. Az emelkedő költségek lassították a tejhozam növekedését (1,2%), és a vártnál erősebb, -1,5%-os tejelő állomány-csökkenést eredményeztek. Az EU tejtermelése 2022 első felében tovább csökkenhet, majd az év végén enyhén javulhat. Az előrejelzés adatai szerint összességében az egész évre vonatkozóan a várható termelésnövekedés 1%-os lesz, azonban az EU tejelő állománya 1%-kal tovább csökkenhet. A növekvő infláció és az inputköltségek valószínűleg az elkövetkezendő időszakban nagyobb nyomást gyakorolnak majd a tejtermékek fogyasztói áraira is.

A viszonylag magas árak ellenére az elemzők a marhahús előállítás 0,9%-os csökkenését prognosztizálják az ide évre. A sertéshústermelés 2022-ben a magas takarmány- és energia árak és az afrikai sertéspestis tartós hatásai miatt várhatóan szintén csökkenni fog, a prognosztizáció szerint 3%-kal. Az állattenyésztési ágazatok közül csak és kizárólag a baromfi ágazatban várható pozitív irányú elmozdulás, a baromfihús termelés tekintetében ugyanis - a magas inputárak és az Orosz-Ukrán válság negatív hatásai ellenére - kismértékű növekedés várható, de a madárinfluenza várhatóan továbbra is korlátozó tényező lesz. A magas árak eddig kompenzálták a növekvő költségeket az ágazatban, az EU-ban a brojlercsirke árának növekedése 2022 március közepéig éves összehasonlításban 26% volt. Az EU baromfihús exportja tekintetében is pozitív irányú visszarendeződés várható.

Az Európai Unió kiskérődző ágazatára vonatkozó adatok

Tekintettel arra, hogy az unió juh- és kecskeállomány létszáma történelmi mélyponton van, a kiskérődzőágazat várhatóan 2%-os termeléscsökkenést könyvelhet el 2022-ben, az állomány létszámok tekintetében pedig további 3,7%-os csökkenést prognosztizálnak a szakértők. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2022. május 8-val végződő 18. héten 736,1 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 672,1 euró/100 kg vt. volt. A nehéz bárányár tekintetében 0,2%-os, a könnyű bárányár tekintetében pedig 0,6%-os csökkenés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest. A 18. héten a nehéz bárányárak 0,8%-kal magasabbak, a könnyű bárányárak viszont 7,1%-kal alacsonyabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva. Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 6,1%-kal, a könnyű bárány árak pedig 9,0%-kal haladták meg.

Bár a kereskedelem újraindulásának folyamata már zajlik, de annak intenzitása még mindig viszonylag alacsony szintű, amely szintén hozzájárul a tartósan magas belső árak kialakulásához. Elmondható továbbá, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi súrlódások továbbra is növelik a piacokon a bizonytalanságot és az exportra, valamint az importra nehezedő nyomást. 2021 végén a vágások száma az EU-ban juhok esetében 1,7%-kal, a kecskevágások száma pedig 5,9%-kal nőtt 2020-hoz képest. Az EU juh- és kecskehús exportja azonban átlagosan 10%-kal, az importja pedig 16%-kal csökkent.

Kiemelendő, hogy a kiskérődző ágazat az intenzivitásából adódóan a többi állattenyésztési ágazathoz viszonyítva viszonylagosan kedvezőbb helyzetben van, ugyanis ezt az ágazatot kisebb mértékben érinti az energia- és takarmányáremelkedés, így rugalmasabban tudott reagálni a tavalyi évi változásokra és a jelenlegi Orosz-Ukrán válság hatásaira egyaránt.

Összefoglalásképpen tehát elmondható, hogy az Unió agrár-élelmiszeripari ágazata eddig jól reagált a történelmi jelentőségű kihívásokra. A Közös Agrárpolitika és az egységes piac működése segítséget nyújt a gazdasági sokkhatások áthidalásában, biztosítja az uniós polgárok élelmezésbiztonságát, az uniós gazdálkodók számára pedig a jövedelemtámogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?