Ez már a trendforduló: vége a keresleti gabonapiacnak

Ez már a trendforduló: vége a keresleti gabonapiacnak

MTI
Az elmúlt 5-7 évben keresleti piac volt  a gabonára, most kínálati piac van, a termelőknek maguknak kell vevőt keresniük a terményeikre - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a debreceni Farmer Expón, a gabonapiac helyzetéről rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi osztályának elnöke azt mondta, a háborús helyzet határozza meg a világpiaci árakat, ezért szinte naponta kell figyelni azok alakulását az értékesítőknek. A szakember a termelési nagyságrendek érzékeltetésére elmondta: a világ gabonatermése 2290 millió tonna, Magyarországon az idén mintegy 20 millió tonna gabona terem. Ebből a búzatermés a világon 290 millió, míg Magyarországon 5,6 millió tonna.

Tavaly az orosz-ukrán háború árpánikot okozott, a két ország ugyanis a világ gabonatermelésének egyhetedét adja, mintegy 120 millió tonnát. A világpiacon megforduló búza 25%-a orosz vagy ukrán eredetű volt - ismertette a szakember, megjegyezve, hogy az elmúlt több mint egy évben Ukrajnából elszállított 70 millió tonna áru 40%-a, több mint 30 millió tonna a nyugat-európai piacokra került, nem jutott el Afrikába. Petőházi Tamás szerint tavaly ősszel az Európai Unió lassan reagált a helyzetre, és átgondolatlanul erőlteti a szárazföldi kiszállítást. Ha ehhez megadják a tonnánkénti 30 ezer forint szállítási támogatást, az tönkreteszi a magyar gazdákat - hangoztatta.

Ehhez kapcsolódva Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke azt mondta, Magyarország álláspontja szerint sem a szeptember 15-én lejáró határidőtől, sem december 31-től nem szabad megnyitni a határokat az ukrán gabona előtt. Szabályozatlanul nem jöhet ukrán gabona az országba, és határozottan nemet mondunk a tervezett tranzittámogatásra - mondta. A legnagyobb gondnak nevezte, hogy "az oroszok megszerezték a hagyományos ukrán piacokat, az ukránok pedig elárasztják gabonával az európai piacokat". A Magosz elnökének tájékoztatása szerint az idei magyarországi búzatermés 30%-a étkezési, 70%-a pedig takarmánybúza.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: az étkezési búza felvásárlási árában várható emelkedés, de a takarmánybúza tonnánkénti ára akár 60 ezer forint alá is mehet, ezért utóbbi mielőbbi értékesítését javasolta a gazdáknak. Pepó Péter egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem agrárprofesszora hozzátette: a gabona-, ezen belül a búzapiacot ma a szereplők - termelő, malom, sütőipar - parciális érdekei szabdalják, holott együttműködve mindenki megtalálhatná a számítását.

A szakember szerint kevesebb fajta búzát kellene nagyobb területen termelni Magyarországon, mert az itthon termelt 150 búzafajtából "nem lehet összeállítani ezer tonna egységes tételt". Pepó Péter hozzátette: finomítani kell a magyarországi búzatermesztési technológiát, és már a vetés előtt tudniuk kellene a gazdáknak, hogy milyen piacon akarják értékesíteni a terményt. Ehhez igazodva kellene fajtát és technológiát választani - javasolta a professzor a debreceni gabona-tanácskozáson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?