Óriási változások jönnek az erdőgazdálkodásban: ez vár a magyar faiparra

Óriási változások jönnek az erdőgazdálkodásban: ez vár a magyar faiparra

agrarszektor.hu
A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hatósági áras üzemanyag vevőkörének változásán kívül azt is bejelentette, hogy a kormány exporttilalmat rendel el a tűzifára, és intézkedéseket fog foganatosítani a kitermelés bővítésére is. Ez utóbbival kapcsolatban nemrég jelent meg egy kormányrendelet, amely ugyan megkönnyíti a fakitermelést az elkövetkező időkre nézve, ugyanakkor a természetvédelmi szempontokat elnézve aggályos lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rendhagyó módon, szombaton tartott kormányinfót július végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itt jelentette be, hogy a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez a lakosság üzemanyag-ellátásának biztosítása érdekében, valamint azt, hogy meg fog változni azoknak a köre, akik olcsóbban tankolhatnak. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány nemcsak a magyar tűzifa exportjának tilalmát rendelte el, hanem a kitermelés bővítését is. Most azonban a Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet (287/2022. (VIII. 4.) kormányrendelet, a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról), amely az orosz-ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt - olvasható a Telex oldalán. Az új kormányrendelet alapján:

  • A fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozásokat nem kell alkalmazni.
  • Ha egy védett területen termelnek ki egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
  • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy, például természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
  • Az állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
  • A 100%-ban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is kitermelhetőek lesznek.
  • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
  • Az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?