Kiakadtak a holland gazdák: tüntetéshullám söpör végig az országban

Kiakadtak a holland gazdák: tüntetéshullám söpör végig az országban

agrarszektor.hu
A hajtatókertészeket tömörítő Glastuinbouw Nederland (GN) szeptember 6-án, azaz a Fenntartható Kedden még Rob Jetten klíma- és energiaügyi miniszterrel folytat megbeszéléseket, majd szeptember 7-én az utcákra vonultatja tagjait. Fontos megjegyezni, hogy a demonstráció részleteiről a GN egy marketing ügynökséggel folytat tárgyalásokat, mivel elsősorban nem harcias, hanem informatív, tájékoztató jellegű felvonulást terveznek, és szándékosan kerülik a hetek óta tartó holland gazdatüntetésekkel történő keveredést (a gazdák a nitrogén-kibocsátást érintő szabályozás megváltoztatása ellen tüntetnek). Álláspontjuk szerint a gázárak emelkedése nem csak a hajtató kertészeteket, hanem egész Hollandiát sújtja, ezért céljuk a polgárok felvilágosítása, és nem útzárak kialakítása. Roger Abbenhuijs, az NG elnöke szerint „akcióink más üzenetet hordoznak, és érdekeink is különbözőek.”

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány által kijelölt főtárgyaló, Johan Remkes a mai napon környezetvédő szervezetek képviselőivel találkozik, akik már előre nyilvánosságra hozták álláspontjukat, miszerint nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kormány kilúgozza a kijelölt célokat - írja a FruitVeB. Johann Vollenbroek, a Mozgalom a Környezetért szóvivője például ezt a nyilatkozatot adta: nincs alternatíva. Az állatok létszámát drasztikusan csökkenteni kell, igen sok gazdának abba kell hagynia a tevékenységét, és akik folytatják, azoknak is kötelező lesz fenntartható módszerekre váltaniuk. A megbeszélésen részt vesz még a Greenpeace, a WFF, a Natuur en Milieu és a természeti örökség védelmét pajzsára tűző Natuurmonumenten szervezet képviselője is. Mindnyájan kemény, a fentiekhez hasonló nyilatkozatokat tettek korábban, ezért az álláspontok közelítésére kevés esély mutatkozik.

Remkes mediátorként az utóbbi napokban már beszélt a gazdaszervezetekkel, és további ágazati szereplőkkel, bankokkal, valamint önkormányzati tisztviselőkkel is folytat majd megbeszéléseket. Mandátuma szerint véget kellene vetnie annak a lehetetlen helyzetnek, amely vélhetően a következő hetekben is folytatódni fog: a gazdák Hollandia-szerte az utakra öntött hulladékkal torlaszolják el az autópályákat, és blokád alá vontak több logisztikai központot is. Több nagy holland agrárcég, például takarmánygyártók is bojkottálták a tárgyalásokat, mondván, csak akkor ülnek asztalhoz, ha a kormány engedményeket tesz a gazdák számára. A tüntetések kiváltó oka a kormány azon elképzelése (egyben senkivel nem egyeztetett rendelete), hogy az egyes hollandiai régiók 2030-ig 70%-kal kötelesek csökkenteni nitrogén-emissziójukat az EU-irányelveknek történő megfelelés, valamint az érzékeny természeti környezet védelme érdekében.

Címpalkép forrása: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06