Tragikus a helyzet Olaszországban: rengeteg gazda végleg feladhatja a harcot

Tragikus a helyzet Olaszországban: rengeteg gazda végleg feladhatja a harcot

agrarszektor.hu
A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint azonnali intézkedések szükségesek az agrár-élelmiszeripari szektor számára. A gazdaságok egyhetede kritikus, bezárás közeli állapotban van, minden harmadik vállalkozás pedig veszteségesen üzemel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felettébb riasztó képet festett nyilatkozatában a Coldiretti az olasz agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőinek állapotáról - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A legnagyobb olasz gazdaszervezet megbeszélésre hívta Daniele Franco gazdasági minisztert és Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési minisztert, az ülésen pedig az alábbi helyzetet vázolta: az előttünk álló hónapok különösen kockázatosak, mivel a tipikus olasz élelmiszerek - egyebek mellett a zöldségkészítmények, szószok, gyümölcslevek, borok, étolajfélék, paradicsompüré - gyártása és feldolgozása ebben az időszakra koncentrálódik.

Az elszálló költségek súlyosan érintik az ágazatot, olyannyira, hogy a gazdaságok 13%-a kritikus, bezárás közeli állapotban van, 34%-uk pedig veszteségesen üzemel. Ez nem is csoda olyan gazdasági körülmények között, ahol a műtrágyák ára 170%-kal, a takarmányok átlagosan 90%-kal, a dízel 129%-kal, az öntözéssel kapcsolatos költségek 300%-kal emelkedtek. A feldolgozóipar sem örülhet, itt az üveg ára a tavalyihoz képest 30%-kal, a tetrapack csomagolásé 15%-kal, a címkék 35%-kal, a kartonpapír 45%-kal, a konzervdobozoké 60%-kal, a műanyagoké pedig átlagosan 70%-kal emelkedett. A teljes élelmiszeripart sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró körüli, ami teljes olasz GDP negyede, és csaknem 70 ezer agrár-élelmiszeripari vállalat 4 millió munkavállalóját érinti valamilyen mértékben.

Az őszig tapasztalható áremelkedések miatt 2,6 millió olasz polgár jelezte, hogy gondot fog jelenteni számára az élelmezés, és az olaszok több mint fele, mintegy 51% csökkentette vásárlásai összegét, míg 18% adott lejjebb a megvásárolt áruk minőségéből. Egyelőre még a lakosság 31%-a vallja azt, hogy vásárlásai során nem változtatott eddigi szokásain.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?