Nagy a baj Olaszországban: komoly gondokkal küzdenek a paradicsomtermesztők

Nagy a baj Olaszországban: komoly gondokkal küzdenek a paradicsomtermesztők

agrarszektor.hu
A Coldiretti prognózisa szerint 5,4 millió tonna ipari paradicsomot takarítanak be idén Olaszországban. Ez mintegy 11 százalékkal lesz kevesebb a tavalyi mennyiségnél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti a júniusi és júliusi hőhullámok, valamint az országban - és Európában - tapasztalható aszály miatt 5,4 millió tonnára becsüli az idei belföldi ipari paradicsom termést. Ez mintegy 11%-kal marad el az előző évben betakarított mennyiségtől - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az aszály mellett az idén a gazdáknak a műtrágyák, az üzemanyagok és a csomagolóanyagok árának drasztikus emelkedésével is meg kellett küzdeniük, a Coldiretti szerint a csomagolás már többe kerül, mint maga a termék. Például egy 700 ml-es, 1,3 euróba kerülő üveges paradicsomszósz esetében az ár 10%-át a palack, 8%-át a paradicsom teszi ki, míg 18%-ot a feldolgozás, 6%-ot a szállítás, 3%-ot a fedő, 2%-os a reklám, 53%-ot pedig a disztribúciós költségek adnak ki.

A gazdaszövetség az ipari paradicsom idei termőterületét 70 ezer hektár környékére teszi, amelyen 6500 gazdaság termeli az alapanyagot 90 feldolgozó számára. A legjelentősebb termesztőkörzetek közé Emilia-Romagna, Lombardia, Campania és Apulia tartoznak. Az ágazat tavaly 3,7 milliárd euró értékben állított elő termékeket, ennek 50%-a exportra került. Olaszország Kalifornia után a világ második legjelentősebb termelője, Európában Spanyolország és Portugália előtt, a globális termelés 15%-át adja. Az olasz ipari paradicsomról itt olvashat bővebben:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?