Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a kamatstopról: ez rengeteg magyart érint

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a kamatstopról: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
A rendkívüli módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány döntése értelmében folytatják az árstopokat, az egyes alapvető élelmiszerek, az üzemanyagok és a kamatok tekintetében. A miniszter három további intézkedést jelentett be: a kamatstop kiterjesztését a kkv-hitelekre, a Széchenyi Kártya hitelprogram meghosszabbítását és egy hamarosan elinduló gyármentő programot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az árstopok fenntartása mellett három intézkedést jelentett be a szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek értelmében a továbbiakban a kamatstop a kis- és közepes vállalkozások hiteleire is érvényes lesz, ezen kívül meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, és gyártmentő programot is hirdetnek.

Az intézkedések részleteiről az esemény másik megszólalója, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt, aki elmondta, hogy a kamatstop referenciaidőpontján, június 28-án 7,77% volt a bankközi 3 hónapos kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69%. A kkv-kamatstop a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, és november 15-től lesz bevezetve. Ez az intézkedés 2023 július 1-ig lesz érvényben - tette hozzá Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy a mostani intézkedés a fix kamatozású hiteleket nem érinti, de a kkv-hitelek 40-45%-a változó kamatozású, így közel 60 ezer vállalkozás érintett. A részletszabályokon még dolgozik a kormány - mondta Nagy Márton. A forgóeszköz- és beruházási hitelek többnyire a kamatstop alá fognak kerülni - tette hozzá a miniszter, illetve utalt arra, hogy a kamatstop 7,77%-os BUBOR-szint mellett történhet.

Nem szabad megengedni, hogy 20-25%-os kamaton pörögjenek a vállalati hitelek

- jelentette ki Nagy Márton.

A Széchenyi kártya hitelprogrammal kapcsolatosan Nagy Márton elmondta: folytatódik a kártya programja, 3,5-ről fixen 5%-ra fog emelkedni a kamat, de ez még mindig nagyon kedvező. A miniszter közölte, hogy a 3,5%-os kamat 2023. január 1-ig marad. Amint fogalmazott, a termékek körét áramvonalasították: egy beruházási kártya, egy forgóeszközkártya, egy turizmuskártya, egy mikrohitel-kártya, egy agrárhitelkártya, illetve egy folyószámlahitel-kártya az, ami megmarad.

A kamattámogatást a kormány át fogja vállalni, a bankokat ezzel akarja a kormány ösztönözni azzal, hogy folytassák a programot

- mondta el Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta hogy a kkv-energiatámogatásra október 20-ától lehetett jelentkezni, eddig 1 ezer kkv regisztrált abból a 9 ezerből, melyre céloznak. A programban a kormány rezsitámogatást ad idén, jövőre pedig beruházási támogatást.

A Széchenyi-kártya hitelprogram kapcsán a miniszter kifejtette, hogy aki felveszi a hitelt, akkor az fix 5%-on tudja felvenni és végig ennyi lesz a kamata. Nagy Márton hozzátette, hogy hogy a piaci hitel 15-20%, így ez az 5% nagyon nagyon kedvező kamatlábnak tekinthető.

A kamatstop automatikusan érvénybe lép, nem kell rá jelentkezni - válaszolta egy kérdésre Nagy Márton. Ennél az intézkedésnél 60 ezer kis- és közepes vállalkozás 100 ezer hiteléről van szó, amely 2 ezer milliárd forintnyi hitelt jelent.

Nem szeretnénk, hogy árat emeljenek és bedobják a kulcsot a kkv-k. Ezért vezetjük be ezeket az intézkedéseket, és azért, hogy elkerüljük a recessziót

- tette hozzá Nagy Márton.

A miniszter az ársapkákat érintő kérdésre elmondta, hogy addig fogják fenntartani ezeket, ameddig szükség van rájuk, és ameddig nem érik el az infláció megfelezését. Ahogy Nagy Márton fogalmazott, nem a végtelenségig hosszabbítják meg ezeket, és a kormány mindig mérlegelni fogja az árstopok meghosszabbítását.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29