Döntött az MNB: visszavonták a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

Döntött az MNB: visszavonták a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény ugyanis nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka. A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület - minimális számú vitatott esetet kivéve - kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett határozatában visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete (Magyar Gazdák egyesület) tevékenységi engedélyét. Az egyesület így újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg. A jegybank arra is kötelezte az egyesületet, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, s az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Mint emlékezetes, az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással - ezen belül aszálykárokra való kockázatvállalással is - foglalkozó biztosító egyesületnél, annak testületi működését, irányítási, felvigyázási funkcióit, pénzügyi és működési kockázatait, tartalékolási helyzetét áttekintve. Értékelte a biztosító kárrendezési gyakorlatát, így azt is, hogy miképpen felelt meg a 2022 nyári aszályveszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendelet előírásainak.

Az MNB tavaly októberben - a folyamatban lévő vizsgálat által előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzetre tekintettel - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t felügyeleti biztosként rendelte ki az intézményhez. A felügyeleti biztos - minimális számú jogi, ügyvédi útra terelt esetet kivéve - gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesület így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel. A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél.

A jegybanki vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy az egyesület nem rendelkezik a biztosítási tevékenység folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével. Az MNB értékelése és az intézménytől érkező jelzés szerint emellett jelenleg nincs reális lehetőség arra sem, hogy az egyesület tőkepótlással helyreállítsa a jogszabály által előírt tőkeszintjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58