Évek óta csúnyán veszteséges Mészáros Lőrinc nagy kukoricafeldolgozója

Évek óta csúnyán veszteséges Mészáros Lőrinc nagy kukoricafeldolgozója

agrarszektor.hu
Évek óta veszteséges a Kall Ingredients Kft., Mészáros Lőrinc mamutméretű kukoricafeldolgozója, amely öt éves működése során eddig még csak egyszer volt nyereséges. A cég árbevétele ugyanakkor folyamatosan nő, 2022-ben mintegy 30 milliárd forinttal haladta meg az előző évi összeget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben mintegy 2,156 millió euró, vagyis több mint 800 millió forint veszteséget termelt tavaly Mészáros Lőrinc mamutméretű kukoricafeldolgozója, a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft. - írta meg a 24.hu. Az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezett üzem működése 5 éve alatt mindössze egyszer, 2020-ban termelt nyereséget, az akkori 1,3 milliárd forint profit azonban messze elmarad a többi évben összehozott összesen 13,3 milliárd forint mínusztól. A cég árbevétele ugyanakkor folyamatosan nőtt, 2022-ben elérte a 82 milliárd forintot, ami csaknem 30 milliárddal több volt, mint az előző évben.

A Tiszapüspökiben létesített gyár élelmiszeripari alapanyagokat, alkoholt, valamint takarmányokat állít elő, és nagyobb részt exportra termel. Zöldmezős beruházásként jött létre milliárdos állami támogatások és hitelek révén, az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. aktív közreműködésével. A gyár létesítéséhez szükséges tőke zömét az államtól kapta a cég, amelynek így nem kellett kockáztatnia piaci hitelekkel vagy piaci befektetőkkel. Összesen közel 60 milliárd forintnál tartott akkor már a kukoricafeldolgozó, de az állami részvétel nem látszik a tulajdonosi szerkezeten, még 16%-a sincs az MFB-nek. A cég tulajdonosai 2022 végén a következők voltak: az Opus Global Nyrt. 74,33%-kal, az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 15,22%-kal és az MKB Magántőkealap 10,45%-kal.

A jelentős méretű tőkeinvesztíció eredménye egyelőre várat magára, és a jelek szerint a tulajdonosok sem elégedettek az eredményekkel, annyira, hogy tavaly válságintézkedésekre került sor. Tavaly nyáron új vezetést, novemberben pedig újabb 6 milliárd forint tőkeinjekciót kapott a Kall Ingredients. Akkor az MKB Magántőkealap emelt tőkét. Mindez azután történt, hogy az Opus az első félévben 7,1 milliárd forint tagi kölcsönnel küldte meg a cégét. Az Eximbank Zrt.-től, az MKB Bank Zrt.-től és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től felvett hosszú lejáratú beruházási hitelek fedezeteként a fizetési kötelezettségek teljesítésére Mészáros tőzsdei óriáscége, az Opus Global Nyrt. a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Kall Ingredients Trading Kft. és a TTKP Energiaszolgáltató Kft. készfizető kezességet vállalt. Az utóbbi kettő a kukoricafeldolgozó leányvállalata, de azt, hogy a kezességük mennyit ér, nem lehet tudni, mindössze annyi derült ki, hogy a két leánycég aktív üzleti tevékenységet nem folytat.

A tiszapüspöki gyárnál jobb évet zárt viszont a szintén Opus-csoporthoz tartozó Viresol keményítőgyár. Tavaly 234 ezer tonna búzát dolgoztak fel, és a termékeik a tervezettnél magasabb áron keltek el, így az eredmény is felülmúlta a várakozást - olvasható cég beszámolójában. A múlt évben 53 milliárd forint árbevételt és 2,1 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el a cég. Ez jelentős javulás, hiszen az előző évben fele ekkora bevételt és 2,5 milliárd veszteséget hoztak össze. A Viresol is rengeteg támogatást kapott, mint például az egyedi kormánydöntéssel odaítélt 5,8 milliárd, innovatív fejlesztésre nyújtott uniós programból 886 millió, nagyvállalati beruházásra adott félmilliárdos támogatás, illetve a Pénzügyminisztérium (PM) által nyújtott 1,4 milliárd forint. Az összes kötelezettségállománya egyébként több, mint a tavalyi árbevétel volt, eléri az 55 milliárd forintot.

Arra nézve nincs információ a beszámolókban, hogy milyen időtávon számolnak a befektetett tőke megtérülésével a két gabonafeldolgozónál. Ami azonban kétségbevonhatatlan tény, hogy a fenti vállalatok kötelezettségállománya összesen 127 milliárd forintra rúgott tavaly év végén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06